Погода г.Сумы
СЕГОДНЯ
19.09
Четверг
ЗАВТРА
20.09
Пятница
П.ЗАВТРА
21.09
Суббота
ночью-3°C-5°C-13°C
до
обеда
днем

-1°C

-4°C

-8°C

после обеда
последнее обновление: 10:00 (GMT+2)
Курсы валют г.Сумы
ВалютаКурс НБУ
на
Банки г.Сумы на
покупкапродажа

USD

0

0

0

EUR

0

0

0

RUB

0

0

0

Реклама

«Ім’я твоє невідоме…»


10.09.2012

З воїнськими почестями на Ямпільщині перепоховали солдат Червоної Армії, останки яких знайшли глухівські пошуківці з загону «Обеліск».

У 69-ту річницю визволення Ямполя, 3 вересня, у селищі провели в останню путь останки дев’ятьох радянських солдатів, які загинули у вересні 1941 року.

Труни урочисто пронесли вулицями селища до братської могили, де вже поховані більше 800 воїнів-визволителі Ямпільщини. Віддати шану героям, які поклали життя у тяжких боях перших місяців війни, зібралися представники трудових колективів, ветерани війни, школярі. Багато хто плакав – настільки хвилюючим було все, що відбувалось.

Пенсіонерка Марія Андрієнко з хвилюванням зізналась:

- Сльози так і котяться, як згадаю, що і мій ріднесенький брат пропав безвісти. Коли почалася війна, ми жили на Рівненщині. Саша пішов на фронт, а де загинув - і досі невідомо. А, може, серед тих, кого сьогодні перепоховали, і мій братик лежить? Може, він тут, біля мене?..

- Сьогодні важливий день в історії нашого краю – день пам’яті про тих, кому завдячуємо власним життям, - звернувся до присутніх на мітингу-реквієму народний депутат України Андрій Деркач. – Але, шануючи загиблих – відомих і безіменних – ми одночасно повинні не забувати про тих ветеранів, які зараз живі. Ми повинні огорнути їх теплом й увагою, зробити все, щоб вони постійно відчували вдячність нащадків, які завдяки їм не знають, що таке війна.

Учасник Великої Вітчизняної війни Микола Антипенко, який пройшов до самого Берліну, зі сльозами на очах подякував усім, хто причетний до перепоховання.

Дев’ятьох бійців під Ямполем знайшов глухівський пошуковий загін «Обеліск», який займається розкопками на місцях боїв і пошуком родичів загиблих.

- У вересні 1941 року на Ямпільщині точилися кровопролитні бої 13-ї армії Брянського фронту. Під Шатрищами загинув майже цілий полк, - розповідає керівник пошукового загону Юрій Коваленко. – На жаль, встановити імена воїнів, останки яких сьогодні приймає земля, неможливо. Знаємо, що один з них був офіцером, при ньому знайшли документ, пробитий одразу трьома кулями.

За словами пошуківців, на Ямпільщині вони проводять розвідки і пошукові експедиції з моменту створення загону – 20 років. За ці роки вони підняли з землі більше сотні загиблих.

Після панахиди, яку відслужив єпископ Конотопський та Глухівський Роман, визволителі знайшли свій останній спочинок в окремій могилі. Вшановуючи невідомих солдатів, квіти до неї поклали представники влади, делегації сільських та селищних рад, ветерани. Спеціально для участі у перепохованні останок солдат до Ямполя приїхали кадети Сумського державного ліцею-інтернату з посиленою фізичною підготовкою «Кадетський корпус», участь у скорботних заходах взяли митники, прикордонники, представники військового комісаріату.

Спеціально до перепоховання за сприянням Андрія Деркача благоустроєно територію меморіалу, приведено до ладу саму могилу. За словами ямпільчан, які прийшли на перепоховання, подібного заходу в селищі не було давно. Звісно, день визволення Ямполя відзначався, але саме біля свіжої могили всі відчули, яка насправді була страшна війна, якщо і через десятиліття хоронять загиблих.

 Copyright © 2008-2023, inform.sumy.ua

Использование материалов inform.sumy.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий – активной гиперссылки) на inform.sumy.ua