Погода г.Сумы
СЕГОДНЯ
01.05
Среда
ЗАВТРА
02.05
Четверг
П.ЗАВТРА
03.05
Пятница
ночью-3°C-5°C-13°C
до
обеда
днем

-1°C

-4°C

-8°C

после обеда
последнее обновление: 10:00 (GMT+2)
Курсы валют г.Сумы
ВалютаКурс НБУ
на
Банки г.Сумы на
покупкапродажа

USD

0

0

0

EUR

0

0

0

RUB

0

0

0

Реклама

На Сумщині готуються протидіяти фальсифікаціям через підкуп виборців, неконтрольоване голосування на дому «каруселі»


08.01.2010

Є суттєва небезпека фальсифікації результатів голосування на президентських виборах 17 січня 7 лютого через спроби регіонів організувати підкуп виборців, неконтрольоване голосування на дому, так звані «каруселі». Про це 8 січня на прес-конференції в Міжрегіональному інформаційному агентстві «CXID.NET» заявив політолог, керівник виборчого штабу кандидату в президенти Тимошенко, голова парламентського комітету з питань науки освіти Володимир Полохало.

«Напевне, Віктор Янукович чітко розуміє, що у другому турі виборів програє Тимошенко, тому вже зараз закладає механізми фальсифікації голосування. Як інакше можна пояснити прийняття контрольованою Януковичем більшості членів ЦВК рішення про дозвіл голосування на дому без відповідних підтверджуючих документів? По-суті, це повернення до ЦВК справжньої «ківаловщини» зразка 2004 року, відкриття можливості масштабної фальсифікації, яка була зроблена Януковичем потім була доведена повним складом спеціальних палат Верховного Суду. За моїми даними, вже сьогодні поштарі Путивльського району розносять по домівках типові заяви щодо голосування на дому вони вже масово реєструються дільничними виборчими комісіями. За нашими даними в Кролевецькому районі з 33 тис. виборців вже 1115, що складає 4% подали заяви голосувати на дому. В Шосткинському районі вже 1100 заяв подано, що складає 6% виборців. В Краснопільському та Великописарівському районах вже подали заяви 5% виборців», - заявив він.

Володимир Полохало переконаний, що до підтасовок час голосування поза межами виборчих дільниць, різноманітних «каруселей», голосування мобільними телефонами голосів штаби Януковича Ющенка можуть вдатися в розрахунку на пасивність громади безкарність з боку певних правоохоронних органів.

«Для прикладу я хочу нагадати абсолютно цинічну дику ситуацію, коли у м. Глухів, у вотчині Андрія Деркача було знищено цілий тираж комунальної газети «Народна Трибуна». На депутатське звернення з цього кричущого прояву цензури беззаконня прокурор області Горбань відповів, що, мовляв, підстав для реагування не має, оскільки вказаний матеріал не виходив у друк. Спеціально для пана Горбаня я хочу показати газету, якої за прокуратури не сказати, що не здивуюся, якщо прокуратура не помітить інших порушень закону час голосування підрахунку голосів. До речі, матеріали вже передані мною до Генеральної прокуратури України. Взагалі, за деякою інформацією, штаб Віктора Януковича планує сфальсифікувати на території області 10% голосів виборців на свою користь», - заявив Володимир Полохало.

повідомив, що за поки що непідтвердженими даними, сумський штаб Януковича днями провів нараду з керівниками місцевих неформальних угруповань щодо участі у так званому механізмі «піраміди»: «Зазвичай, принцип був простий: близько сотні осіб отримують кошти в штабі для підкупу виборців, а далі роздають по своїй мережі фіксують необхідні для себе результати голосування, - говорить Володимир Полохало. – Однак, мені повідомили, керівники цих угруповань ще не дали згоду на таку співпрацю, оскільки «регіонали» досі не розрахувалися з ними за попередні Наскільки дані відповідають дійсності мають невідкладно з’ясувати правоохоронні органи у разі підтвердження вжити оперативних заходів».

Натомість координатор Всеукраїнського проекту «Чесні вибори» Богдан Моісеєнко повідомив, що виборчі дільниці області будуть забезпечені фахово підготовленими місцевими та міжнародними спостерігачами. «Днями до Сумщини на наше запрошення прибувають 16 спостерігачів Польщі, серед яких посол Республіки Польща в Україні, двоє заступників керівника Польського сейму, разом з нашими місцевими спостерігачами контролюватимуть виборів. Вже відпрацьовано організаційні та правові механізми фіксування можливих фальсифікацій, на них та перешкоджання спотворенню волевиявлення мешканців Сумщини», - сказав Богдан Моісеєнко.

Координатор ГО "Воля громади" Микола Чернотицький заявив, що його організація також буде всіляко сприяти чесному волевиявленню, фіксувати наявні порушення, з чийого боку вони б не були здійснені. «Розроблені потужні механізми протидії фальсифікаціям. Чим більше організацій будуть контролювати виборів, тим краще», - відзначив він.

За словами депутата обласної ради, заступника керівника обласного штабу Тимошенко Володимира Кобзєва, для контролю за прозорістю процесу голосування підрахунку голосів будуть задіяні, зокрема, не лише спостерігачі, але сучасні телекомунікаційні засоби:

«Ми забезпечуємо резервні канали зв’язку для спостерігачів, членів виборчих комісій, працівників наших штабів, оскільки інформація про намір опонентів на день виборів заблокувати роботу мережі мобільного, проводового телефонного зв’язку перешкодити оперативному інформуванню людей про порушення. Сьогодні вже відпрацьовані механізми передачі даних по ходу голосування, по паралельному підрахунку голосів. Хочу сказати, що ми будемо забезпечувати тотальний фото- відео контроль за усім, що відбувається на дільницях та поза межами, на 2004 року, матимемо документальні підтвердження фальсифікації виборів, отже, жоден вчинений злочин не залишиться безкарним».

Наприкінці прес-конференції Володимир Полохал додав, що показовим факт вшанування Ющенком людей, «розколювали Україну, фальсифікували вибори, «замилювали» справу Гонгадзе» - зокрема, Указом Президента нагороджені Борис Колесников (орденом «За заслуги» ступеня), Рінат Ахметов (орденом «За заслуги» ступеня), Сергій Ківалов (почесною грамотою медаллю «за вагомий особистий внесок у забезпечення конституційних виборчих прав громадян України»).

Крім того, Володимир Полохало спрогнозував результати виборів у Сумській області: «За умов забезпечення відкритості прозорості голосування, на території області у першому турі впевнено перемагає Юлія Тимошенко з результатом близько 35-40%. Згідно з законом, я не можу оперувати соціологічними даними, однак, як професор політології, я переконаний саме в такому результаті».

На правах політичної реклами

 Copyright © 2008-2023, inform.sumy.ua

Использование материалов inform.sumy.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий – активной гиперссылки) на inform.sumy.ua