Погода г.Сумы
СЕГОДНЯ
03.05
Пятница
ЗАВТРА
04.05
Суббота
П.ЗАВТРА
05.05
Воскресенье
ночью-3°C-5°C-13°C
до
обеда
днем

-1°C

-4°C

-8°C

после обеда
последнее обновление: 10:00 (GMT+2)
Курсы валют г.Сумы
ВалютаКурс НБУ
на
Банки г.Сумы на
покупкапродажа

USD

0

0

0

EUR

0

0

0

RUB

0

0

0

Реклама

Над приговором Сумского суда граффитчикам смеется Индия


28.01.2013

В программе «Гра в слова і не тільки» на ТВі обсуждали приговор сумским граффитчикам, віясняли детали дела и справедливость приговора.

Детальнее в сюжете tvi.uaВ (для просмотра жмите на ссылку).

Расшифровка сюжета «Гра в слова і не тільки«:

Суд міста Суми 14 січня завершив розгляд кримінальних справ, що С—х порушили проти активістів, котрі малювали трафарети президента Віктора Януковича з цяткою на лобі. ПрограмаВ »Гра в слова і не тільки»В з’ясовувала деталі справи, діС”вість таких протестів таВ справедливість вироку.

Р†рина Славінська: ПочинаС”мо ми з сумських графітчиків, яких нещодавноВ засудилиВ до різних термінів ув’язнення за статтею “хуліганство”. Один із них - Володимир Никоненко, з яким спілкувалася журналіст ТВі Настя Станко. Він розповів, що насправді до різних таких закидів екстремістських маС” дуже невелике відношення. ПодивімосяВ відео.

Віталій Гайдукевич: А чи справді в УкраС—ні цей факт може бути прийнято потім як прецедент? От намалювали ви “обличчя слов’янськоС— зовнішностівЂќ, поставили червону цяточку - до речі, всім індусам палкий привіт, бо, на думку украС—нського судді, це зневага до норм моральності і викликаС” негативну асоціацію. Р†ндія регоче, я переконаний…

Будемо говорити з людьми, які можуть оцінити фахово цю ситуацію. Хотів би наголосити, що певний екстремістський момент ми одразу хочемо відділити - не з’ясовуватимемо, був він чи не був, чи це підстава. Ми говоримо про сам факт - появу політичноС— карикатури, яку миттС”во замальовують. Наш гість -Павло Гудімов, галерист.

Вибачте, це тема політична, вона до графіки стосунку жодного не маС”. Ми на неС— не прийдемо, бо страшно

Р†рина Славінська: Другий наш гість -В Анатолій БС”лов, власне художник-графітчик.

Анатолій БС”лов: Я не назвав би себе графітчиком. Маю роботи графічні, які інколи виклеюю в публічному просторі. Але до культури графіті та стріт-арту себе не відношу.

Віталій Гайдукевич: А ви С—х розуміС”те, це середовище? Як мислять ці люди, які виходять і малюють графіті?

Анатолій БС”лов: У мене С” конкретна робота, конкретне звернення до людей. Я хочу якнайбільше уваги - і саме не людей в темі, а найрізноманітнішого прошарку. Бо роботи, які я виклеюю на вулиці, стосуються кожного.

Р†рина Славінська: Ми з понеділка шукали гостей на цю студію - графітчиків, художників, які працюють у громадському просторі. Епопея тривала чотири дні. Навіть сьогодні зранку відмовилися троС” наших гостей, які ще вчора реагували з величезним ентузіазмом на цю тему. МотиваціС— були різні: хтось казав, що часу нема, хтось - що роботи багато. А троС” нині зранку чесно сказали: “Вибачте, це тема політична, вона до графіки стосунку жодного не маС”. Ми на неС— не прийдемо, бо страшно”.

Анатолій БС”лов: Я насправді теж не дуже хотів до вас С—хати. Бо дійсно саме ця історія доволі слизька. В тому випадку, що зреагували на цей знаковий малюнок із Януковичем, який маС” доволі широкий відгук, бо він більш універсальний. Але інші роботи цих же художників мають сумну історію.

Р†рина Славінська: Але саме це зображення викликало широкий резонанс.

Віталій Гайдукевич: Резонанс був широким не тільки серед людей, які захищають державних мужів, а й від графітчиків. Ми маС”мо картинки, що Одеса, наприклад, підключилася. У КиС”ві я на власні очі бачив - було додано ще щось зеленою фарбою.

Анатолій БС”лов: Це доволі проста у виконанні робота. Р† універсальна. Можна сказати, це новий украС—нський поп-знак, поп-ікона.

Коли ми говоримо про художника, який С” стріт-артистом або графітчиком, то він щонайменше маС” генерувати художню ідею. Р† якщо навіть торкаС”ться політичноС— теми, то загортаС” С—С— у художню форму

Віталій Гайдукевич: А наскільки взагалі таке висловлення свого протесту, свого невдоволення С” діС”вим? Можливо, влада знаС”, чого боС—ться?

Павло Гудімов: Хотів би сказати, що ви так відкрито кажете слово “художник”, коли говорите про людей, які належать до різних політичних і субкультурних рухів… Мені здаС”ться, що слово “художник” не можна забруднювати. Р† коли ми говоримо про художника, який працюС” на вулиці, С” стріт-артистом або графітчиком, то він щонайменше маС” генерувати художню ідею. Р† якщо навіть торкаС”ться політичноС— теми, то загортаС” С—С— у художню форму.

Те, що ми тут бачимо, не маС”, як на мене, стосунку до художньоС— культури. Звісно, С” символ, знак, жест. Але це не стріт-арт.

Анатолій БС”лов: Можна посперечатися насправдівЂ¦

Павло Гудімов: Я вважаю, що це С” скорше жест соціального характеру.

Р†рина Славінська: Тобто це протест?

Павло Гудімов: Так, протест. Але він маС” мальовану форму. Коли ви кажете “художник”… Художник - це той, хто придумав цей жест і запустив. Він може сидіти десь далеко в карпатському селі й не мати жодного стосунку до сумних сумських хлопців.

Р†рина Славінська: А така форма протесту ефективна?

Павло Гудімов: Думаю, що дуже ефективна. Взагалі вулиця, нова урбаністична культура базуС”ться на декількох принципах. В тому числі вулиця - це простір, де відбуваС”ться публічне спілкування. Тобто С” якісь месиджі, які можуть досягати широкоС— авдиторіС—. Саме про це Анатолій і говорив. Р„ украС—нські художники, які працюють на вулиці. Р† мені здаС”ться, що вулична культура, якщо казати про субкультуру графіті, рейтерів, то вони іноді взагалі не мають жодного стосунку до художника.

Р†рина Славінська: З іншого боку, це ж вулиця - тут усе так проникаС” одне в одне, так важко розрізнити…

Віталій Гайдукевич: Так можу і я. Р† моя дитина, яка в садочку, може так фломастером готову трафаретку зафарбувати. Наскільки може бути заполітизованим простір людей, які здатні краще і оперативніше? Вони взагалі політично активні, вони можуть відреагувати на ситуацію з сумськими хлопцями по-своС”му?

Нова урбаністична культура базуС”ться на декількох принципах. В тому числі вулиця - це простір, де відбуваС”ться публічне спілкування

Анатолій БС”лов: Хотів прокоментувати. Тут щойно показували графіті з Кучмою. Цей випадок, коли графіті було як політична реклама-мем під час передвиборноС— кампаніС— Кучми, коли мав бути такий молодіжний бренд, щоби привабити аудиторію. Це як зворотній бік нинішньоС— історіС—.

Віталій Гайдукевич: То чи може ситуація зВ сумськими хлопцямиВ (абстрагуймося від того, що вони, можливо, і не художники насправді), наскільки зараз сам факт того, що графіті може виступити доступним простим способом донесення протестного месиджу, можуть підхопити люди, які реально знають, як у руці тримати балончик?

Р†рина Славінська: Р† з іншого боку, наскільки це самим творцям графіті потрібно? Може, це супераполітична тусовка?

ПавилоГудімов: Два важливі моменти треба розділити. По-перше, ангажованість - це, знаС”те, коли почали “башляти” за демонстраціС— і так далі, то можуть “башляти” і художникові елементарно. Це важливий момент.

Друга частина - це щодо дійсно щирого висловлювання. Так, його може підхопити дуже широка аудиторія. Я вважаю, що такі приклади С” - згадаймо історію з тими самими помаранчевими стрічками, це було підхоплено. Хтось це запустив, але це підхопили - і воно стало тотальним. Чому символ графічний так само не може бути підхоплений великою авдиторіС”ю? Звісно, так. Але…

Треба говорити про умови, коли це може відбуватися. А це може відбуватися, коли дійсно вже наболіло.

Мені наболіло - і що? Робити графіті з Януковичем і ставити червону цятку? Думаю, це занадто - це жест, але слабенький

Віталій Гайдукевич: А ще не наболіло?

Павло Гудімов: Дивлячись, кому, за що і за скільки.

Віталій Гайдукевич: Якраз тим, хто може так зробити.

Павло Гудімов: Ні, зробити може кожен… Мені наболіло - і що? Робити графіті з Януковичем і ставити червону цятку? Думаю, це занадто - це жест, але слабенький жест, воно не буде мати тотальної…. Хіба що у підтримку або не підтримку художників чи просто молодих хлопців, які можуть сісти.

Анатолій БС”лов: Що вулиця, що Р†нтернет - для мене це тотожні спільні простори. Р†, в принципі, можна підтримати цей рух і досить просто зробити трафарет і бомбити. Але це не обов’язково, коли С” соціальні мережі -перепост виходить те ж саме і швидше. А воно, в принципі, також працюС”.

Павло Гудімов: Так, але аудиторія не бачить, бо Р†нтернет маС” своС— обмеження.

Анатолій БС”лов: Так, певна авдиторія не бачить.

Р†рина Славінська: В Р†нтернеті безпечно - а на вулиці небезпечно взагалі?

Анатолій БС”лов: В Р†нтернеті, скажу вам, теж може бути не так уже й безпечно.

В США коли спалювали державний прапор, за це не було жодного покарання. В ЯпоніС— на фірмах виставляють манекени керівників, щоби люди могли побити С—х

Віталій Гайдукевич: Правозахисник зі своС—м поглядом на цю ситуацію - Р„вген Захаров.

Відео. Р„вген Захаров: Вирок суду і позбавлення волі за такі діС— - це непропорційне втручання держави в свободу вираження поглядів. Мені не дуже подобаС”ться те, що ці хлопці робили - як на мене, це свідчить про відсутність у них смаку. Але така реакція, як позбавлення волі за такі діС—, не С” нормальною. Можна гадати, як діють держави в таких випадках, але, скажімо, в США коли спалювали державний прапор, то за це не було жодного покарання. В ЯпоніС— на багатьох фірмах виставляють манекени керівників, щоби люди могли побити С—х і зняти напругу, якщо С—х образили чимось. Реакція правоохоронних органів нашоС— держави не С” адекватною.

Віталій Гайдукевич: Словом, якщо держава буде так жорстко реагувати на кожну картинку на паркані, то, що називаС”ться, на злодіС”ві і шапка горить.

 Copyright © 2008-2023, inform.sumy.ua

Использование материалов inform.sumy.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий – активной гиперссылки) на inform.sumy.ua