Погода г.Сумы
СЕГОДНЯ
03.05
Пятница
ЗАВТРА
04.05
Суббота
П.ЗАВТРА
05.05
Воскресенье
ночью-3°C-5°C-13°C
до
обеда
днем

-1°C

-4°C

-8°C

после обеда
последнее обновление: 10:00 (GMT+2)
Курсы валют г.Сумы
ВалютаКурс НБУ
на
Банки г.Сумы на
покупкапродажа

USD

0

0

0

EUR

0

0

0

RUB

0

0

0

Реклама

В УкраС—ні відзначають День пам’яті героС—в Крут


29.01.2013

29 січня традиційно відзначаС”ться день пам’яті ГероС—в Крут - вояків-студентів з КиС”ва, які під станціС”ю Крути на Чернігівщині у січні 1918 р. призупинили наступ більшовицьких військ під проводом Муравйова на столицю УкраС—ни. Р‡хній подвиг дав можливість евакуювати уряд УНР і продовжити переговори, які завершилися підписання Брестського миру, згідно до якого більшовики були вимушені залишити територію УкраС—ни.

На рубежі 1917-1918 рр. розгорнулася інтервенція російсько-більшовицьких військ в УкраС—ну. Керівництво УНР мусило вислати проти неС— переважну частину своС—х військ. Тоді ж було створено загін із числа добровольців (студенти, гімназисти), який було направлено для зміцнення оборони залізничноС— станціС— Крути під Ніжином. 29 січня 1918 р. ця молодь під тиском переважаючих сил російських більшовиків опинилася у центрі бою без належноС— підтримки, але не відступила. 300 оборонців Крутів полягли смертю хоробрих. Нечисленні полонені були закатовані. Дивом врятувалися одиниці з числа добровольців. Цей подвиг став символом героС—зму украС—нськоС— молоді у боротьбі за незалежну УкраС—ну.

Тіла загиблих героС—в були перевезені до КиС”ва і поховані на Аскольдовій могилі - старовинному кладовищі на Дніпровському схилі. Від часу відновлення державноС— незалежності УкраС—ни у 1991 р. щороку біля ціС”С— могили, а також на місці бою під Крутами 29 січня відбуваються заходи пам’яті.

Джерело:В www.cerkva.info

 Copyright © 2008-2023, inform.sumy.ua

Использование материалов inform.sumy.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий – активной гиперссылки) на inform.sumy.ua