Погода г.Сумы
СЕГОДНЯ
29.03
Пятница
ЗАВТРА
30.03
Суббота
П.ЗАВТРА
31.03
Воскресенье
ночью-3°C-5°C-13°C
до
обеда
днем

-1°C

-4°C

-8°C

после обеда
последнее обновление: 10:00 (GMT+2)
Курсы валют г.Сумы
ВалютаКурс НБУ
на
Банки г.Сумы на
покупкапродажа

USD

0

0

0

EUR

0

0

0

RUB

0

0

0

Реклама

Соціологи опублікували портрет Р„вромайдану


12.12.2013

Середньостатистичний учасник Майдану — спеціаліст віком 36 років, з вищою освітою, украС—номовний в побуті.

Головним мотивом, який спонукав людей вийти на Р„вромайдан, стало жорстоке побиття демонстрантів 30 листопада. Такі результати соціологічного дослідження, здійсненого 7-8 грудня фондом «Демократичні ініціативи імені Р†лька Кучеріва» та КиС—вським міжнародним інститутом соціологіС—, — повідомляС” bbc.

Усього було опитано близько тисячі протестувальників.

70% із них відповіли, що вийшли на Майдан через обурення діями «Беркуту», 53,5% — через призупинення С”вроінтеграціС—.

Половина опитаних сказали, що прагнуть таким чином змінити життя в УкраС—ні. Достатньо вираженим виявилося також бажання змінити владу (39%).

Р† лише 5% вказали, що відповіли на заклик опозиціС—.

Беспартійний, молодий і освічений протест

Головні вимоги протестувальників — звільнення заарештованих учасників Майдану, припинення репресій, відставка уряду і президента, а також підписання Угоди з Р„вросоюзом.

Учасники Р„вромайдану налаштовані досить рішуче: 74% готові звідти піти лише у разі виконання всіх вимог Майдану. Ще 28.5% готові задовольнитися виконанням кількох основних вимог.

Киян і мешканців інших міст, за даними соціологів, на Майдані порівну: 50% на 50%. Причому абсолютна більшість не-киян (92%) кажуть, що приС—хали мітингувати власним коштом. Тільки 2% повідомили, що С—х привезла до КиС”ва якась партія.

Та й узагалі — 92% протестувальників заявили, що не належать до жодноС— партіС—, громадськоС— організаціС— чи руху.

Р„вромайдан «молодший», ніж краС—на в цілому, кажуть соціологи, але досить зрілий. Середній вік учасника мітингів - 36 років. Найбільше серед протестувальників людей віком від 30 до 54 років — таких майже половина. 38% опитаних молодші за тридцять, і лише 13% — старші ніж 55.

Крім того, Майдан освічений: на ньому явно переважають люди з вищою освітою (64%), із середньою та середньою спеціальною - 22%, незакінченою вищою - 13%.

За родом занять серед учасників Майдану найбільшу групу - 40% - становили спеціалісти з вищою освітою, 12% - студенти, 9% - підприС”мці, 9% - пенсіонери, 8% - керівники, 7% - робітники.

Дещо більше половини учасників Майдану вдома спілкуС”ться украС—нськоС— мовою, 27% - російськомовні, 18% - спілкуються і украС—нською, і російською, 1% - іншомовні.

 Copyright © 2008-2023, inform.sumy.ua

Использование материалов inform.sumy.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий – активной гиперссылки) на inform.sumy.ua