Погода г.Сумы
СЕГОДНЯ
20.04
Суббота
ЗАВТРА
21.04
Воскресенье
П.ЗАВТРА
22.04
Понедельник
ночью-3°C-5°C-13°C
до
обеда
днем

-1°C

-4°C

-8°C

после обеда
последнее обновление: 10:00 (GMT+2)
Курсы валют г.Сумы
ВалютаКурс НБУ
на
Банки г.Сумы на
покупкапродажа

USD

0

0

0

EUR

0

0

0

RUB

0

0

0

Реклама

У Сумах полюють за активістами


29.01.2014

У Сумах біля дому затримали коменданта сумського Майдану Олександра Куксу. Його привезли до райвідділку міліціС— вранці 28 січня. Кукса став дев’ятим із активістів, яких затримали за "блокування приміщень ОДА та недопуск на роботу". Уночі були ухвалені вироки: Олександру Ревенко, Роману Чурілову, Владиславу Медушевському, Олегу Шарому, Георгію Р†гнатьС”ву, Юрію Ткаченку та Олександру Товстусі. Ще один активіст редактор газети "Панорама" Р„вген Положій із ночі не виходить на зв’язок, — повідомляС” Радіо Свобода.

Олександра Куксу, як розповідаС” його дружина, затримали біля власного помешкання у вівторок вранці. Коли подружжя вийшло з дому, до них підійшло четверо людей у цивільному одязі й повідомили, що хочуть поговорити. Кукса попросив показати посвідчення, один із чоловіків це зробив і запропонував поС—хати з ними. Кукса відмовився, його скрутили й відвезли у відділок.

Журналістів та активістів до відділку не пустили, причину затримання не пояснили. Друзі шукають адвоката й припускають, що Олександру Куксі, як і іншим, інкримінують блокування будівлі обладміністраціС—.

Також висловили стурбованість колеги ще одного активіста сумського Р„вромайдану Р„вгена Положія, який не виходив на зв’язок з ночі.

Домашній арешт і лікування за Т‘ратами

У ніч на 28 січня для сімох затриманих під час звільнення силовиками приміщення СумськоС— ОДА суд обрав запобіжним заходом домашній арешт терміном від одного до двох місяців. Для одних - цілодобово, для інших - з обмеженням часу перебування поза домівкою. Двох підозрюваних зобов’язали носити електронні браслети. Засідання суду тривали з десятоС— до другоС— години ночі. Всім підозрюваним інкримінували "блокування будівлі СумськоС— обласноС— державноС— адміністраціС—".

Восьмий підозрюваний - депутат СумськоС— міськради Олександр Репетун після побиття у ніч розгону перебував у лікарні. Лікарі діагностували у нього гіпертонічний криз. За повідомленням заступника головного лікаря обласноС— лікарні Ольги Самойленко, постраждалого із забоями голови привезли у приймальне відділення об 11-й ранку, а це 10 годин після розгону.

Після того, як побитого відвезли до хірургічного відділення міськоС— лікарні, двоС” невідомих не пускали до нього дружину і адвоката та погрожували журналістам. Чоловіки не представлялися й не пускали адвоката, посилаючись на відсутність дозволу слідчого.

Пізніше із сектору зв’язків з громадськістю обласного УВС повідомили, що невідомі в палаті - працівники міліціС—, але С—х не назвали і не повідомили, на якій підставі вони не допускають до потерпілого дружину і адвоката.

Дружині Олександра Репетуна лікарі надали список необхідних ліків, які потрібно купити. Як повідомляють журналісти, паціС”нта збираються перевозити до іншоС— лікарні, де С” палати із Т‘ратованими вікнами.

За останніми повідомленнями, о шостій вечора відбулось судове засідання щодо справи Репетуна.

Потерпілий після "несилового" розгону 8 годин стікав кров’ю

Ще один затриманий тіС”С— ночі 28-річний Дмитро Шеремет близько 8 годин стікав кров’ю в міліціС—. Швидку викликали лише вранці. Зараз він перебуваС” в нейрохірургічному відділенні лікарні з діагнозом черепно-мозкова травма, струс мозку та рвана рана голови. Він не пам’ятаС”, коли точно отримав рану. Дмитру теж уже назначили лікування, видали список необхідних ліків і того, що потрібно принести до лікарні.

Лікарі "швидкоС—" не могли мене відразу доставити в лікарню, тому що я стікав кров’ю

Дмитро Шеремет

"Штурм почався одночасно з попередженням про незаконність діС— протестуючих, які перебували на першому поверсі будівлі Будинку рад. Я хотів вибігати, побачив спалах і звук битого скла, і все. Прийшов до тями, коли мене почали вмивати. Це було на другому поверсі Будинку рад. Я опинився в наручниках. Мене намагалися умити від крові. Я просив медичноС— допомоги. Ніхто на це не реагував. Я не знаю, скільки крові втратив. Мене відвезли в міськвідділ міліціС—, дали серветку, сказали: "Витирайся". Мене опитували троС” слідчих. Я просив викликати швидку, бо почував себе дезоріС”нтованим і погано собою володів. В якості кого мене опитували, не знаю. Я підписав протокол, але не впевнений, що там все правильно, тому що перед очима все пливло. Вранці мене запитали, чи потрібен мені адвокат. Я сказав: так. Потім мені сказали, що адвокат мені не потрібен і викликали швидку приблизно о 8:30. Лікарі "швидкоС—" не могли мене відразу доставити в лікарню, тому що я стікав кров’ю. Довелося забинтувати рану. Коли спускався сходами в міліціС—, кров знову потекла. Я всю ніч стікав кров’ю", - розповів Дмитро Шеремет Радіо Свобода.

За повідомленням сектору зв’язків з громадськістю УМВС, Дмитро Шеремет не скаржився і не говорив про те, що йому потрібна допомога, але як тільки він сказав, йому негайно викликали "швидку".

"Полювання" на активістів

Голова міськоС— організаціС— УДАР Дмитро Лантушенко розповів, що міліція на машині ганялися вулицями Сум за ним. За його словами, вночі його "пасли" біля під’їзду, він вирвався й побіг до торговельно-розважального комплексу, стукав у двері й просив відчинити. Проте, ані охорона закладу, ані таксисти, що сиділи в машинах поряд, не реагували.

Вдаривши кілька разів по голові, наділи наручники, посадивши в машину, повезли в невідомому напрямку

Дмитро Лантушенко

"Всі вони спостерігали, як із білоС— "Шкоди" вибігли троС” людей, заламали мене, повалили на землю під центральними дверима і, вдаривши кілька разів по голові, наділи наручники, посадивши в машину, повезли в невідомому напрямку. У машині подумав що мені реально "хана", але мене привезли до міськвідділу міліціС—. На душі відлягло", - розповідаС” Дмитро Лантушенко.

Слідчий питав, чи це Дмитро командував людьми, які барикадували мішками зі снігом двері обладміністраціС—. Після негативноС— відповіді, слідчий сказав, що цьому С” відео-підтвердження, якого Дмитру так і не показали. Р†з Лантушенка взяли пояснення і поки що відпустили.

За словами журналістів, які вночі 27 січня прибули у відділок першими, на підлозі було багато великих плям крові. Навіть на столі чергового та журналі, куди записують дані затриманих. У них на очах "швидка" забрала чоловіка з розбитою головою. Згідно з журналом запису, тіС”С— ночі було затримано декілька десятків сумчан.

Сумська міліція: силового розгону не було

Сумська міліція заперечуС” факт силового розгону сумського Майдану. На сайті УМВС в Сумській області зазначено: "Силового розгону мітингувальників, які захопили крило адміністративноС— будівлі, не було. Після того, як було розпочате кримінальне провадження за фактом незаконного захвату фойС” біля сесійноС— зали СумськоС— облради, міліція звернулась до активістів Сумського Р„вромайдану з проханням звільнити це приміщення адмінбудівлі. Більшість протестувальників виконали цю вимогу. Ті, хто намагався чинити опір, були затримані. У них вилучили каски та палиці".

27 січня вдень більше тисячі сумчан пройшли ходою до райвідділку, де вимагали відпустити затриманих під час "зачистки". На відстані кількадесят метрів від відділку стояли десятки міліціонерів у касках зі щитами й кийками. Перед самою будівлею стояла так само екіпірована ще одна група резерву. Протестувальники перегукувались із міліціонерами, співали гімн, скандували "Свободу політв’язням!" "Міліція - вбивці!", "Відпустіть людей!". На переговори з учасниками протесту ніхто не вийшов.

Входи в будівлі обладміністраціС— та облради ще 24 січня забарикадували листами ДСП та меблями зсередини міліціонери.

 Copyright © 2008-2023, inform.sumy.ua

Использование материалов inform.sumy.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий – активной гиперссылки) на inform.sumy.ua