Проблеми донорства крові на Сумщині

Дата: 11-04-2011
Автор: Ra

6 квітня о 11 00 в прес-центрі «Sumynews» в рамках Всеукраїнської Академії практичної адвокації ВГО «Демократичний Альянс» відбулася експертна дискусія на тему «Виконання ЗУ “ Про донорство крові та її компонентів ” для студентів-донорів Сумщини». Ініціативу підтримали СОГО «Асоціація молодих медиків Сумщини» та СММГО «Ліцей». Основними питаннями були причини малої кількості донорів серед студентів та відсутність реалізації на Сумщині статті 10 ЗУ “Про донорство крові та її компонентів” для учнів професійних навчально-виховних, студентів ВНЗ, курсантів військових навчальних закладів.

Участь у конференції взяли:

Любчак Віктор Панасович – головний лікар-директор Сумського обласного центру служби крові.
Ярослав Лата Олександрович – голова Сумської обласної громадської організації «Асоціація молодих медиків».
Студент Володимир Омелянович – заступник голови СОГО «Асоціації молодих медиків Сумщини» та учасник Академії практичної адвокації.
Хоменко Олександр Іванович - завідуючий відділенням інтенсивної терапії та реанімації СМДЛ.
Бугаєнко Валерій Васильович – Перший проректор СумДПУ ім. А. С. Макаренка.
Грабовий Сергій Леонідович – завідуючий відділом профілактичної роботи Сумського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом.
Владислав Діброва – голова ради Сумської міської молодіжної громадської організаці «Ліцей», донор, учасник Академії практичної адвокації ВГО «Демократичний Альянс».
Чумак Дмитро - учасник Академії практичної адвокації ВГО «Демократичний Альянс».
Данильченко Юлія - учасниця Академії практичної адвокації ВГО «Демократичний Альянс».

Головний лікар-директор Сумського обласного центру служби крові надав інформацію про стан донорства в Україні та на Сумщині зокрема. За його словами кількість донорів за роки незалежності зменшилася в 2 рази, а студентів-донорів можна перерахувати на пальцях. За даними Сумського обласного центру служби крові із усього числа донорів частка молоді ВНЗ менша 1%.

Донор, на рахунку якого 11 кровоздач, Владислав Діброва наголосив, що мале число донорів-студентів пов’язане із тим, що студенти просто не знають куди йти, щоб здати кров. Крім того, варто зауважити, що ті соціальні пільги та компенсації, передбачені ЗУ “ Про донорство крові та її компонентів ” не виконуються на місцях. Ця тенденція і інших областях України.

Кожен із експертів надав своє бачення проблеми донорства серед молоді, зокрема серед студентів: від низької поінформованості студентів щодо особливості донорства до недостатності коштів в університетах для грошової мотивації.

«Відсутність достатньої мотивації – це одна з причин низької зацікавленості студентів у донорстві. Ми плануємо офіційно звернутися до Сумської влади із висвітленням проблем та пропозицією вирішення її. Донорство – це не тільки допомога, тим хто потребує крові, але це і моніторинг актуальний інфекційних захворювань, таких як ВІЛ та вірусні гепатити, адже кров донора перевіряється на маркери цих захворювань. Тому моніторинг захворювання на ВІЛ та вірусні гепатити серед студентів-донорів – може стати один із пунктів реалізації державного плану « Здорова нація» - зауважив Студент Володимир.

Ярослав Лата відмітив, що СОГО «Асоціація молодих медиків Сумщини» підготувала проект створення на базі гематологічного відділення Сумської обласної дитячої лікарні студентського донорського центру для допомоги онкохворим дітям, тому вирішення проблем мотивації студентів допоможе у реалізації проекту по створенню цього центру.

За результатами експертної дискусії було вирішено віднайти механізми залучення та мотивації студентів для здачі крові та вирішити питання одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у навчальному закладі стипендії протягом шести місяців після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості (згідно ЗУ «Про донорство крові та її компонентів», Стаття 10: Додаткові пільги, що надаються донорам у зв'язку з систематичним безоплатним здаванням крові та її компонентів).

Просмотров - 3735