Юрій Бова: «Тростянець за чотири місяці прийме чотири фестивалі»

06.05.2016

У цьому році Тростянець обійде Суми за кількістю загальноукраїнських фестивалів – їх у невеликому райцентрі пройде аж чотири. Саме це стало приводом для розмови із міським головою Тростянця Юрієм БОВОЮ, однак ми говорили не тільки про фестивалі, а й про міські справи.

Володимир Пошва

r: Сумчани переважно знають про два тростянецькі фестивалі – «Стара фортеця» і «Схід–рок». А про які ще два йдеться?

Ю.Б.: Фестиваль «Чайковський–Фест» було започатковано давно, але декілька років ми його не проводили. Тепер ми його відроджуємо у новому форматі open air з 18 до 22 години у Круглому дворі із Харківським симфонічним оркестром – одним із кращих в Україні. Будуть виконуватися не тільки твори Чайковського та інших класиків, але й сучасні музичні твори, у тому числі із кінофільмів під слоганом «Мелодії кохання». Також до класики додамо джазу – будуть грати два музичні колективи – квартети Олександра РУКОМОЙНИКОВА та Юрія ВАСИЛЕВИЧА. Потім 25-27 червня проводимо традиційний фестиваль «Стара фортеця». У цьому році вперше він буде проходити три дні – запланованих подій досить багато, а понеділок 27 червня буде загальноукраїнським вихідним. Як завжди, буде багато змагань, велика ярмарка і все, що цього додається. У липні плануємо провести великий велосипедний фестиваль в урочищі Нескучному на пересічений місцевості. Там будуть ділянки для змагань із різними умовами — для досвідчених і новачків, для чоловіків, жінок і дітей. Фестиваль буде абсолютно безкоштовним, ми забезпечимо табір відпочинку, для глядачів теж абсолютно безкоштовний. Можливо, при сприятливій погоді буде запущено декілька великих повітряних куль для всіх бажаючих, щоб можна було побачити Тростянець з висоти. Підготовка трас в урочищі вже розпочата. До речі, адекватна назва для фестивалю ще не знайшлася, тож ентузіасти-велосипедисти можуть надсилати до нашої мерії свої варіанти.

І врешті, у серпні відбудеться традиційний фестиваль «Схід–рок». Остаточно список рок-груп, що на нього приїдуть, ще не сформовано, але обіцяємо, що незадоволеними глядачі не залишаться.

r: Декілька років тому з’явився проект побудови технопарку у Тростянці У якому стані він перебуває зараз?

Ю.Б.: На жаль, інвестора, який би вкладав кошти у розвиток виробництва під час війни з Росією у місто, яке знаходиться за 30 км від кордону із нею, знайти дуже важко. Все, що залежить від нас, ми вже зробили – прийняли необхідні рішення міськради, зареєстрували сам технопарк, підготували земельну ділянку, є проектна документація. У нас працює підприємство «Монделіс Україна» (колишне «Крафт Фудз», а ще раніше — шоколадна фабрика «Україна». – авт.), котре переробляє сотні тонн сировини. Воно потребує багато сухого якісного молока, яке зараз доставляють за тисячі кілометрів із Західної України. Жодне підприємство Сумщини не може забезпечити поставки молока відповідної якості. Побудувавши тут підприємство, інвестор зможе дати місту нові робочі місця, податки і матиме стабільний ринок збуту продукції. Якби Тростянець теріторіально знаходився на Західній Україні, це підприємство вже б будувалося, а якби у Польщі – то тут вже було б збудовано декілька підприємств. Зараз чекаємо від уряду виділення коштів на інфраструктуру — маю надію, що у 2016 р. із Фонду регіонального розвитку будуть виділені кошти на підведення до ділянки промпарку води і каналізації. Якщо це відбудеться і не погіршиться військова ситуація, то на початку 2017 р. справа може зрушити з місця.

Ю.Б.: Декілька років тому ви розпочали відновлення інфраструктури міста, у тому числі вулиць приватного сектора. Як проходить ця робота?

r: Освітлення давно відновлено на всіх вулицях, зараз триває процес заміни старих світильників на нові, економічні, енергоощадні. Розрахували, що у рік мінятимемо близько 120 світильників. Крім того, вкладаємо кошти у відновлення основних доріг по маршрутам громадського транспорту. На жаль, бюджет поки що не дозволяє говорити про відновлення усіх доріг. Також вкладаємо кошти у озеленення, відновлення і покращення парків. Ось два тижня тому спільними зусиллями громади і влади заклали новий фруктовий сад, який буде комунальним. На цьому місці вже був сад, але один недобросовісний підприємець його знищив, а ми відновили. Більше 200 дерев висадили на прибудинкових територіях, також висадили декілька сотен кущів троянд біля будинків тростянчан, щоб вони привчалися до краси не тільки у центрі міста, а й у власному дворі. На відміну від Сум ми робимо це тільки після детальних консультацій із мешканцями — що саме тут треба зробити.

r: Децентралізація бюджетних коштів дала Сумам досить значне збільшення міського бюджету. Бюджет Тростянця її відчув?

Ю.Б.: Навпаки, усі районні центри, а не тільки Тростянець, від так званої децентралізації тільки втратили — тепер ми змушені перераховувати у районний бюджет значні суми. Але збираємося частково компенсувати це за рахунок наведення порядку на міському ринку. Раніше там збирали платежів близько 350 тис. грн. на місяць, а тепер тільки за квітень, що ще не закінчився, вже зібрали 90 тис. грн.

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: