День знань

19.09.2016

Скоро день знань, і у цей день необхідно щось знати. Наприклад, про систему освіти у Сумській області. Цього року понад 94 тисячі школярів підуть навчатися у понад 520 шкіл області. У тому числі лише у Сумах – більше 24 тисяч юних сумчан. Можна б і порадуватись. Свято.

Усе б добре, якби не вперта статистика. А статистика мовою цифр говорить про те, що у цьому році ЗНО з англійської на 160 і більше балів здали лише 3,4% дітей із сільських шкіл. Це при тому, що у містах таких дітей – понад 34%. По інших предметах ситуація не така кричуща, але так само показова. Сільські діти менш успішні. Більшість із них чекає ПТУ. І не жде Могилянка. Сільські діти дурніші? Та ні.

Не будемо узагальнювати, у сільських школах є багато класних спеціалістів. Узагальнення потрібні для того, щоби бачити тенденцію. А тенденція така, що у сільській школі іноземну мову викладає фізрук. А інформатику – трудовик. Учні сільських шкіл не йдуть далі районних олімпіад по інших предметах.

Це перший і неприємний факт. Іще? А скільки коштує вартість навчання одного учня з бюджету? Ми ж із вами знаємо, що державний бюджет наповнюємо ми. Загляньте у будь-який чек. Гляньте на рядок: «У тому числі ПДВ». Оце скільки ви заплатили до бюджету Гройсману. А Кабмін дав освітню субвенцію. І розподілив її по містах і районах. І виявляється, що вартість навчання учнів у містах і сільських школах різна. У середньому у містах один учень нам з вами коштує близько 8 тисяч гривень. А у сільській місцевості – більше 15 тисяч. Майже удвічі більше.

По окремих школах – від 5200 грн. до 52000 грн. Вилка — у десять разів. А що ви хотіли? Якщо у школі 8 вчителів і 20 учнів. І школа розрахована на 400 учнів. І топлять пусті класи.

Висновок. Сільський учень нам коштує скільки ж, скільки студент у виші. І удвічі більше, ніж учень у місті. І шансів потрапити у студенти у нього мало. Але районні ради, у ейфорії популізму, відмовляються закривати сільські школи. «Загине школа – загине село». Це їх девіз. Думати про вікно можливостей для дітей і про ефективність витрачання бюджетних коштів – не для них. Непопулярне рішення – закрити малокомплектну школу перед майбутніми виборами возити дітей у райцентр, щоб вивчити – не розглядається. Просто не про дітей вони думають, а про наступні вибори. Або просто дурні. Важко нам буде. Тримайтеся, розумні люди. І бережіть себе.

Віктор бобиренко

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: