У двох сумських школах була поліція та собаки (фото)

06.12.2017

Поліцейські-вибухотехніки, кінологи зі службовими собаками, «спецпризначенці» та працівники ювенальної превенції ГУНП в Сумській області відвідали старшокласників загальноосвітньої школи № 15 та сумської гімназії № 1.

Правоохоронці провели не лише виховні бесіди на тему підліткової злочинності, а й більш детально познайомили школярів з роботою поліції, продемонстрували їм різні види озброєння, засоби захисту, а також дали можливість приміряти обмундирування, що використовують поліцейські у своїй повсякденній роботі.

Серед слухачів – учні дев’ятих, десятих та одинадцятих класів, які в актовій залі своїх навчальних закладів радо зустрічали працівників поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області. З вітальним словом до учнів та педагогів звернувся Олександр Галицький, старший інспектор відділу ювенальної превенції ГУНП в Сумській області, який зазначив, що подібні зустрічі є традиційними. І роль поліції в них – попередити злочини, що скоюються у відношенні підлітків та самими підлітками. Розповів він про правила поводження на улиці, про небезпечні вибухові предмети та речовини, а також нагадав про відповідальність, яку несуть підлітки за найпоширеніші правопорушення чи злочини. Завернув особливу увагу старшокласників і на куріння в громадських місцях та розпивання спиртних напоїв. Поліцейський зазначив, що на таких порушників складаються адмінпротоколи, а якщо дитина не досягла 16-річного віку, відповідальність несуть батьки.

Окрім виховних бесід, Олександр Галицький розповів про роботу поліції, а саме – чим доводиться займатись працівникам різних служб Головного управління Національної поліції в Сумській області. Більш детально познайомив з роботою вибухотехніків та працівників–«спецпризначенців», які запросили всіх бажаючих познайомитись ближче з виставкою озброєння, засобами захисту та з боєприпасами і вибухівкою.

Можливість не лише побачити, але й потримати у власних руках бронежилети, кайданки, пістолети, протигази, захисні шоломи, тощо привела учнів у захват. Хлопці більш розглядали зброю, а дівчата приміряли бронежилети та кайданки. Вони із задоволенням «приміряли» роль бійців-правоохоронців, фотографувались та розпитували поліцейських про те, за яких умов і як саме їм доводилось застосовувати ту чи іншу річ.

Не оминули питання і виявлення школярами вибухонебезпечних предметів та речовин. Поліцейські розповіли про правила поводження з такими предметами та що категорично заборонено. Вони зазначили, що в разі виявлення підозрілих предметів, одразу потрібно телефонувати на «102».

Андрій Лютий, учень 9-А класу загальноосвітньої школи № 15, говорить, що такі заходи є не лише цікавими, а й корисними: «Мені дуже подобається цей захід. Нам тут дозволили подивитись усе. Власноруч потримав різні види зброї, які демонстрували поліцейські, а також мав змогу потримати гранати РГД-5, Ф-1, які найбільш «популярні» в зоні АТО. Розповіли про всі речі. Ми зрозуміли, що робота в поліції досить важка. Вважаю, що такі заходи є обов’язкові для школярів і учні мають знати як розпізнати зловмисника та що робити, аби вберегти себе від небезпеки». Такої ж думки і гімназистка 10-В класу Олександра Нікітіна, яка встигла приміряти бронежилет, потримати гранати, пістолет: «На таких зустрічах багато хто може задати особисто питання працівникам поліції та отримати кваліфіковану відповідь, більш дізнатись про заходи безпеки й взагалі розпитати про роботу правоохоронців. Підлітки мають знати свої права, що потрібно робити, а що категорично заборонено».

За словами Валентини Лавриненко, вчителя правознавства, такі зустрічі дозволяють школярам з охотою спілкуватися з поліцейськими. Діти отримують безліч позитивних емоцій. Адже задачею дорослих – зробити життя дітей щасливим та безпечним, а значить озброїти їх знаннями, знаннями про їх права. «Правознавство – це суха наука, – констатує Валентина Василівна, – а працівники поліції, які безпосередньо мають відношення до галузі права демонструють, що така робота є вкрай важливою для суспільства. Такі практичні заняття для них і цікаві, і корисні. Молодь має бачити у правоохоронцях в першу чергу захисників та помічників, друзів, до яких можна і потрібно звертатися за допомогою в разі потреби».

По завершенню зустрічі всі бажаючі мали змогу побачити роботу кінологів та їх чотирилапих напарників. Школярі із захопленням спостерігали показовий виступ двох німецьких вівчарок, які демонстрували затримання злочинця, виявлення вибухонебезпечних речовин. Та особливо вразила своєю слухняністю вівчарка Гера, зізнаються учні, яка із задоволенням виконувала всі поставлені завдання.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: