Мерія Сум не збирається купувати нове обладнання для 4-ї лікарні

08.12.2017

Мерія Сум розглянула електронну петицію щодо встановлення у КУ «Сумська міська клінічна лікарня № 4» комп’ютерного та магнітно-резонанского томографа.

“З метою негайного уточнення діагнозу та визначення тактики лікування в ургентних ситуаціях у лікарнях міста досить часто виникає потреба в обстеженні хворих методом комп’ютерної томографії. Найбільше потребують ургентної діагностики хворі неврологічного профілю з метою своєчасної діагностики інсульту – в середньому 1000 мешканців міста з неврологічною патологією на рік. Крім того, у хірургічних стаціонарах доволі часто виникає потреба в терміновому обстеженні хворих цим методом – в середньому 300 хворих на рік.

Станом на сьогоднішній день у м. Суми працюють 4 комп’ютерні томографи: у приватній клініці «Медея», обласній клінічній лікарні, обласному онкологічному диспансері та обласному діагностичному центрі. У обласних закладах обстеження проводиться безкоштовно у кількості 2000-2300 хворих на рік, проте ці заклади територіально розташовані на відстані від неврологічних стаціонарів міста, тому транспортування хворих з підозрою на інсульт на томографію не лише є проблематичним, особливо вночі, але й може призвести до погіршення їх стану.

Вартість апарату комп’ютерної томографії складає 12-15 млн. грн. в залежності від класу апарату, фірми-виробника, потужності апарату тощо. Термін експлуатації рентгенологічної трубки становить 3 роки, після чого вона потребує заміни (орієнтовна вартість 1612,0 тис. грн.).

Крім того, на утримання апарату необхідно передбачати у кошторисі низку інших витрат (технічне обслуговування, амортизація, поточні ремонти, комунальні послуги, витратні матеріали, деззасоби тощо) на загальну суму близько 2 млн. грн. на рік.

Враховуючи вищевикладене, на сьогоднішній день Сумською міською радою опрацьовується питання надання в оренду вільного приміщення на території стаціонару КУ «Сумська міська клінічна лікарня № 4» для розміщення комп’ютерного томографа та відшкодування приватним діагностичним клінікам, які розташовані поруч з лікувально-профілактичним закладом, вартості ургентного обстеження хворих на комп’ютерному томографі.

У проекті бюджету галузі охорони здоров’я на наступний рік на відшкодування обстеження на комп’ютерному томографі передбачено 300,0 тис. грн. Про стан вирішення питання населення м. Суми буде проінформовано через засоби масової інформації”, – йдеться у відповіді на петицію.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: