Начальник відділу поліції – про те, що змінилося

09.12.2017

Начальник Глухівського відділу поліції говорить про те, що ними ніхто не має маніпулювати і використовувати у своїх цілях.

– Леоніде Івановичу, два роки тому почалася реформа міліції, і ми чекали швидких змін. Ви більше 20 років у правоохоронних органах, займали керівні посади, тому як ніхто інший маєте можливість порівняти, чи оновилось щось у нинішній поліції зі зміною вивіски. Чи особисто ви відчули якісь зрушення?

– Змінилось багато чого. Найбільше це стосується кадрового потенціалу. Багато хто звільнився, пішов на пенсію, тож на роботу прийшло чимало молодих співробітників. Ще радує, що стала значно кращою матеріально-технічна сторона, ми отримали три нові машини, забезпечені пальним. Звичайно, у великих містах, де з’явилась патрульна поліція, люди бачать на вулицях нових поліцейських, і це навіть стримує дрібні правопорушення. А от робота слідчо-оперативних підрозділів ніколи не була на виду, тож і реформи тут ідуть не такими темпами.

– Кажуть, що саме проблеми з кадрами стали гальмом реформи, адже звільнилось багато старих досвідчених оперів. 

– У Глухові, я вам скажу, з цим більш-менш порядок. Є і співробітники з 10-15-річним стажем, через рік-два стане міцно на ноги молодь.

– Скажіть, яка зараз у середньому зарплата поліцейського?

– Усе залежить від посади, звання, вислуги. Наприклад, молодий слідчий отримує близько 10 тисяч гривень, інші – 8 тисяч. Це непогані зарплати для райцентру, тому і завдання стоїть – працювати на повну.

– Леоніде Івановичу, а чи знайшли ви як новий керівник спільну мову з колективом?

– Дякую за запитання, воно справді важливе. Абсолютно чесно заявляю, що колектив виявився згуртованим, має високу мотивацію і готовий виконувати всі завдання, покладені державою.

– Може згадаєте якийсь приклад, коли глухівські поліцейські могли стати прототипом кіносюжету?

– І такий випадок був. Пам’ятаєте, коли троє злочинців напали на таксиста в Обложках, а їх поліцейські затримали через кілька годин аж на київській трасі?

– А що з дільничними інспекторами, адже вони завжди працювали, так би мовити, у полі, тобто в безпосередньому контакті з людьми. 

– Ідуть реформи. Раніше на Глухів і район було 20 дільничних, а стало 12. Навантаження на них дуже зросло, наприклад, на все місто зараз усього чотири дільничних. Особисто я вважаю, що найкраще, коли інспектор живе на тій дільниці, яку обслуговує. Але зараз пріоритетом є так звані групи реагування патрульної поліції, які виїжджають на всі виклики. Цілодобово у нас на лінії – дві машини. Поліція приїжджає на виклик за 10-20 хвилин.

– Уже два роки у Глухові йде мова про необхідність встановлення камер відеоспостереження у людних місцях. Чи є якийсь рух у цьому напрямку?

– На жаль, у місті відеокамери встановлені тільки на окремих магазинах чи офісах. Це приватна власність. Жодної камери, яка була б виведена на наш пульт, нема. Тільки на останній сесії міськради депутати проголосували за виділення 250 тисяч для придбання камер, ми це вважаємо великим кроком уперед, бо до цього часу ніякої допомоги від міста не мали. Якщо районна влада йде назустріч кожному нашому проханню (і ми це високо цінуємо), наприклад, встановили камери у Баничах, Перемозі, Заруцькому і в інших селах, придбали планшети для нових машин груп реагування, то з міською владою все трохи гальмувалось.

– Яка взагалі криміногенна ситуація по Глухову?

– Треба розуміти, що в цілому по країні через війну на Донбасі, збільшення незаконного обігу зброї і загальні соціально-економічні проблеми злочинність росте. Виросло безробіття, велика інфляція, малі доходи – автоматично збільшується, наприклад, кількість крадіжок, у тому числі квартирних. Але у Глухові ситуація контрольована, загальний рівень злочинності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року навіть знизився. А розкриття злочинів у нас навіть трохи вище за середньообласний показник – 53%.

– Щодо крадіжок з квартир і приватних будинків у місті за останній час – це просто якийсь жах. Чи розкривається хоч якийсь відсоток таких справ?

– Звичайно. За 10 місяців року був зафіксований 21 злочин, 9 справ уже доведено до суду. Як правило, злочинці потрапляють у житло шляхом підбору ключа або віджимають пластикові вікна. На це йдуть як місцеві жителі, так і приїжджі гастролери з інших районів і областей.

– А чи розкриваються факти шахрайства, про які ЗМІ пишуть кожного дня: то видурили гроші у батьків по телефону ніби за відмазку від ДТП, то прийшли якісь псевдосоцпрацівники гроші міняти, то люди перерахували кошти за покупку в Інтернеті?

– Розкривати такі злочини важко. Так, із 19 цьогорічних заяв лише по трьох справи доведені до суду. Єдине, що може трохи втішати, так це різке зменшення шахрайств: із 42 у минулому році до 19 за цей. Можливо, люди стали обережнішими? Втім, шахраї дуже винахідливі, і вже фіксуємо нові схеми.

– Ваше призначення минулого року співпало зі скандалом навколо ніби знайдених решток людини під Соснівкою. Що з цією справою?

– Розслідуванням займається прокуратура іншого регіону.

– Що ви думаєте про муніципальну поліцію? Перші особи міської ради неодноразово журилися, що не мають на вас впливу, що було б добре, якби поліція в місті підпорядковувалась місцевій владі. 

– Так, є така задумка створити в Україні муніципальну поліцію. Мова йде про те, що міські й сільські ради, об’єднані громади можуть фінансувати свої поліцейські станції, які будуть охороняти громадський порядок, слідкувати за парковкою машин, чистотою вулиць, незаконною торгівлею, тобто виконувати адміністративні функції. Кримінальний блок залишиться за Національною поліцією. Тож якщо Глухів буде фінансувати частину поліції – гірше точно не буде.

– Які у вас стосунки з міським головою Терещенком? Він недавно в прямому ефірі знову заявив, що ви виконуєте чиїсь замовлення, називає бандитами.

– Я за співпрацю, компроміси і плідну роботу. Поліція має дбати про безпеку і права громадян і бути поза політикою. Ми так і працюємо. Пам’ятаєте одну із сесій міськради, коли міський голова, можу припустити, хотів, щоб ми виконували його наказ і вивели з приміщення людей? Жодних підстав для цього не було, це я вам заявляю професійно. За законом людям не заборонено бути присутніми у міськраді. Але він чомусь звинуватив нас у всіх гріхах. Ще раз підкреслюю: ми люди державні, майже військові, у нас зброя, тому чітко розуміємо, що нами ніхто не має маніпулювати і використовувати у своїх цілях.

Оксана Коваленко, НЕДЕЛЯ

НАЧАЛЬНИК ГЛУХІВСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ

 

Леонід Бібік народився 1968 року у с. Мутин Кролевецького району. Після школи закінчив Сумське СПТУ-21 з відзнакою, в армії служив у прикордонних військах. У 1990 році прийшов до Кролевецького відділу МВС, був міліціонером, працював начальником карного розшуку, начальником ДАІ. Згодом першим заступником Путивльського райвідділу, був начальником Кролевецького відділу міліції. З 2010 року вийшов на пенсію, та у 2015 знову повернувся в органи. З посади начальника Кролевецького відділу поліції у листопаді 2016 р. був переведений на посаду начальника Глухівського ВП.

Підполковник поліції. Одружений. У Глухові живе в гуртожитку.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: