Який арт-об’єкт прикрашатиме сквер “Щастя”?

19.12.2017

Конкурс на визначення кращої ескізної пропозиції арт-об’єкту в сквері в районі вул. Кузнечної і пл. Покровської в Сумах ще триває до 27 грудня. Але на нього вже подано п’ять ідей, до того ж, абсолютно різних!

Перша являє собою статую коня – загальна висота скульптурної композиції – 4,4 м.

Друга – контактна скульптурна композиція «Натхнення» – у вигляді пташиних крил, розгорнутих в формі арки.

Це дозволяє глядачеві контактувати з об’єктом, наприклад, проходячи через арку або фотографуючись в ній. Ця робота передбачає додаткове освітлення – вбудований світильник в основі скульптури, між внутрішніми частинами крил. Таке рішення дозволить ясно бачити силует композиції в темний час доби. Вартість цієї роботи (з латуні) її автори оцінили в 560 000 грн.

Третій варіант є комплексний підхід до ідеї скверу «Щастя» і складається з трьох арт-об’єктів.

Перший – альтанка, яка поєднує відразу два символу міста – Альтанки та троянд. Ідея – зробити ці символи сучасним арт-об’єктом у новому розумінні. Альтанка як символ міста була побудована на початку ХХ століття, нова ж альтанка – через 100 років, в ХХІ столітті.

Другий символ – троянди, як символ любові і благополуччя сумчан. За бажанням сумчани та гості міста можуть додавати нові троянди з іменами і побажаннями і кріпити їх на існуючих конструкціях. До того ж це місце може бути використано для творчих виставок, арт-фестивалів.

Ще один арт-об’єкт – це лава з парасольками. А третій – при вході в сквер пропонується встановити декоративний букет троянд, повторюючи традицію сумчан «зустрічі під годинником», як нове місце «у букета троянд».

Четвертий проект, поданий на конкурс, також передбачає відразу кілька варіантів центральної скульптури скверу – «Романтика» (граніт), «Прогрес» (граніт, метал), «Україна» (кування), «Прагнення» (камінь, метал) – розміри – від 1,95 до 3,4 м.

І, нарешті, п’ятий проект – це скульптура «Вуличного музиканта», який грає на саксофоні. «Уже немолодий музикант немов оживає, коли в його руках з’являється саксофон і звучить музика» – така його ідея.

Конкурс ще не закінчено, а вибрати вже є з чого. Причому слід зазначити, що втілити в життя в Сумах можна було б відразу кілька проектів. Нехай і не в сквері біля «Макдональдса». Той же «Вуличний музикант» міг би запросто оселитися на Театральній площі або на центральних вулицях – Соборній або Воскресенській…

Джерело: http://www.shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: