Проти людей, але з перспективним планом

20.12.2017

Депутати Сумської обласної ради прийняли рішення «Про внесення змін до проекту перспективного плану формування спроможних територіальних громад Сумської області у межах Великочернеччинської, Низівської, Садівської, Хотінської, Юнаківської територіальних громад Сумського району та Сумської територіальної громади». «За» проголосували 42 депутати із присутніх 56 обранців. Не голосували 12 і один депутат проголосував проти.

Починаючи з липня, на Сумщині тривають обговорення перспективного плану створення громад в області. Перші 6 проектів змін затвердили 21 серпня на сесії Сумської обласної ради. Тоді два проекти по Сумському та Лебединському районах не прийняли та відправили на доопрацювання. Наступні дві сесії перспективний план по Сумському району виносили на голосування депутатів без особливих змін. Сьогодні ж, не зважаючи на протести депутатів районної ради, невдоволених людей, які прийшли на сесію, питання депутати затвердили.

Новий перспективний план

Відповідно до прийнятого проекту перспективного плану, села у Сумському районі розділили у межах трьох громад Садівської, Хотінської та Сумської ОТГ.

Найбільшою із них стала Хотінська ОТГ до якої увійшли 8 сільських рад та одна селищна рада. Найменшою за проектом плану стала Сумська ОТГ у складі – Сумської міської ради, Битицької, Великочернеччинської, Піщанської та Стецьківської сільських рад.

Юнаківку не почули

Жителів села Юнаківка таким рішенням невдоволені. Уже тричі вони перекривали міжнародну трасу Київ-Курськ. Селяни не хочуть об’єднуватися з Хотінською ОТГ, а тому робили все можливе, аби цього уникнути. Аби їх почули гуртом, приїхали на сесію обласної ради.

“Закон має бути для всіх один, а не так, що для Юнаківки один закон, а для інших громад інший закон. Ми не хочемо, щоб адміністрація нав’язувала нам свої думки. Усі практично сільські ради, які прийняли рішення про об’єднання в Юнаківську громаду, вони не є дотаційними. Тому наша громада могла бути повністю спроможною. У ній майже 5 тисяч жителів і вона має повне право на існування і на життя”, – говорить Олена Сіма, депутат Кияницької сільської ради.

Кияницьку сільську раду, яка хотіла разом із іншими населеними пунктами утворити Юнаківську громаду, у плані також включили до Хотінської ОТГ.

Біла пляма Косівщини

Косіщівська сільська рада, яка має майже 3,5 тисячі жителів та довгий час хотіла увійти до Садівської ОТГ, на карті залишилася «білою плямою». Її не включили ні до Садівської, ні до Сумської громад.

“Ми вже півтора роки боремося за це об’єднання. Рішення у нас усі правильні, чинні. Направляли листи, усі необхідні документи, але нас ніхто не чує. Цього разу перед засіданням поспілкувалися із депутатами облради, показали їм наші документи, що у нас усе правильно і що ми хочемо об’єднатися із Садівською ОТГ. Цей рік ми прожили на балансі, але якось справлялися. Наступний рік не стане для нас легшим, бо в перспективному плані ми взагалі біла пляма. Як нам працювати далі, як забезпечувати життєдіяльність населення не знаємо. Ми тепер як у розбитого корита”, – Наталя Степанченко, в.о. голови Косіщівської сільської ради.

До Садівської ОТГ увійшли: Садівська, Голубівська, Великовільмівська, Сульська, Терешківська, Шпилівська сільські ради та Низівська селищна рада. Центр громади буде у селі Сад.

«За» чи «проти»?

Як зазначив під час розгляду питання перший заступник голови Сумської ОДА Олександр Марченко, проект перспективного плану Сумського району в межах трьох територіальних громад повністю збігається з позицією Мінрегіону. Тому його депутати прийняли його без змін та в цілому.

“Відповідно до минулої сесії, на якій на адресу обласної адміністрації були висловлені зауваження, ми їх врахували. Після цього було проведене додаткове обговорення у Сумському районі. Ось у мене є висновки керівництва району, адміністрації і районної ради, які повністю співпадають з позицією Міністерства регіонального розвитку”, – розповів перший заступник голови Сумської ОДА Олександр Марченко.

Натомість депутат Сумської районної ради Анна Валевська зазначає, що жодного обговорення з літа ні в Сумському районі, ні в області не було.

“Півроку люди в Сумському районі бунтують проти їхнього перспективного плану – це Юнаківка. Нижню Сироватку залишили без перспективи, бо незрозумілим способом забрали Низи до Саду. Люди тричі перекривали дорогу, тричі блокували сесії, кричали «Ганьба!», а все тому, що з людьми просто не можуть поговорити. За півроку не було жодного обговорення. Депутати районної ради зверталися до губернатора області як до останньої надії на адекватність цієї влади. Ми просили просто зібрати жителів району за столом і поговорити. Саме влада має ініціювати публічний діалог і лише через нього можуть відбуватися демократичні зміни у суспільстві. Я розумію, що є багато незгодних. План усім не може подобатись. Проте, якщо сісти обговорити всі моменти, то можна було б знайти спільне рішення, яке влаштувало б усіх”, – вважає Анна Валевська, депутат Сумської районної ради.

На думку директора Сумського підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Олександра Хоруженка, більш перспективно було всі села від Сули до Могриці приєднати до міста Суми, бо вони ПДФО податки платять у міський бюджет, а не окремо створювати Садівську громаду.

“У Сумському районі абсолютно незрозуміло, де опорні пожежні команди, де будуть опорні станції поліції, де ЦНАП можна будувати, а де не можна. Залишається маса питань. Рішення, яке прийняли депутати, я готовий його сприйняти, але це напівкрок, його не достатньо. Воно не має ніякого значення, якщо не буде випрацювано ніякого бачення, як створювати громаду навколо Сум і далі в Сумському районі. І це має бути чітке бачення міського голови Сум, міської ради, хто йде до Сум остаточно. Я проти малих громад, вони за кілька років самі прийдуть до того, що потрібно укрупнятися. Навіщо створювати і зараз таку ж неперспективну громаду із малою кількістю населення. Зараз нам потрібно виправити помилки об’єднань попередніх років”, – говорить директор Сумського підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування.

Крім цього, за словами експерта, доречно було б створити на 2-3 місяці робочу групу у Сумському районі. Вона мала б доробити реформу і чітко розробити план, як мають бути створені громади. «Бо без цієї робочої групи і без цього плану так далі буде і продовжуватися».

Джерело: spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: