На Сумщині випала рекордна за останні 60 років кількість опадів

03.01.2018

Протягом грудня, як повідомляє Сумський гідрометцентр, на Сумщині переважала нестійка, у більшості днів значно тепліша звичайної, з частими туманами погода, обумовлена переміщенням теплих повітряних мас з південного заходу.

Температурний режим у другій і третій декадах грудня перевищував норму на 5,5-7,5 °C і був більш характерний для кінця жовтня – початку листопада. Середньомісячна температура повітря становила 1-2,5 °C тепла, що на 5-6 °C вище за норму. Такий і більш високий температурний режим на Сумщині за післявоєнний період спостерігається на переважній території області втретє після 1960, 2006 років. Максимальна температура повітря в другій декаді грудня підвищувалась до 10-11 °C тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 3-8 °C морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 6-14 °C морозу.

Опадів за місяць випало 120-130 мм, що складає дві-дві з половиною місячні норми. Це вперше за останні 60 років спостережень.

Нестійкий характер погоди протягом місяця спричиняв почергове встановлення і танення снігового покриву та промерзання і відтавання ґрунту. Сніговий покрив та промерзання ґрунту на полях на кінець грудня відсутні. Вітер переважав помірний. Лише в другій декаді на південному заході відмічалося посилення його до 15 м/с, у третій декаді на переважній території області посилення 15-24 м/с.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: