Активіст – про “хронічний теракт” під Сумами

06.01.2018

“Хронічний” теракт під Сумами – так називає сумський активіст Сергій Супрун близько 22 тон заборонених до використання пестицидів, які вже кілька років “удобрюють” землю за 700 м від Косівщинського водосховища та житлового масиву “Тепличний”.

“Історія розпочалась в 2003 році під час ліквідації КСП “Тепличне” арбітражним керуючим Мальованим О. П. “не було помічено” складу з добривами, який документально не обліковувався, але фактично був наявний. В 2009 році за замовленням СМР ТОВ “Спецзахист” було перезатарено та в складі колишнього КСП “Тепличне” на території СМР 20830 кг сипучих та 698 кг рідких заборонених пестицидів, до того ж рішенням СМР від 23.02.2011 року прийнята програма на 2011-2015 Про охорону навколишнього природного середовища м. Суми, одним із пунктів якої було знешкодження вказаних речовин. Але до 2016 року хімікати залишились, був тільки розібраний склад та поцуплені будівельні матеріали, колишній склад оточений стихійним сміттєзвалищем.

В тому ж році Державна екологічна інспекція в Сумський області бере проби грунту та встановлює факт забруднення. Активісти Сумщини, наразі Олександр Попов ГО “Граніт” звертався на гарячу урядову лінію, прокуратуру Сумської області з приводу хімікатів та стихійного сміттєзвалища. Відбулась спільна нарада з представниками СМР, департаменту екології Сумської ОДА, держеокадастру. Результат за офіційними відповідями: Стихійного сміттєзвалища немає, щодо пестицидів власник та хто повинен утілізовувати не встановлено (виконком СМР), а на місці складу пестицидів взагалі рілля (дергеокадастр Головенко І. Л., Начальник земельної інспекції Венжега О. П.).

По факту на 04.01.2018 (див. фото):

Риторичне питання до очильників міста Суми та області, не згадуючи про відстоювання інтересів громади та забезпечення конституційних прав, насамперед на життя, Олександр Лисенко, Микола Клочко, ви збираєтеся жити в місті Суми? Чи заклавши місто плиткою, наче надгробною плитою, встановивши ліхтарі, як поминальні свічки, збудувавши Мавзолей на вул. Героїв Сумщини, плануєте оселитись в більш безпечному місті? УСБУ в Сумськиий області, може вам буде цікаво? Шановні Сумчани, сподіваємось на владу чи подбаємо про себе?”, – написав У Фейсбуці Супрун.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: