Олександр Стрельченко: Населення біднішає, а ціни «кусаються» навіть на найнеобхідніші продукти харчування

11.01.2018

«За рівнем інфляції Україна займає 18-е місце в світі. Сусідня з нами Білорусія – четверте. І це при тому, що в основних прогнозних показниках, схвалених в травні 2017 року, інфляція очікувалася на рівні 7%», – говорить голова обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Олександр Стрельченко.

Як результат, і рівень, і темпи зростання реальних доходів людей залишаються низькими, падає купівельна спроможність громадян. Ціни навіть на найнеобхідніші продукти харчування «кусаються». Він зазначає, що за статистичними даними продовольчі товари зросли в ціні в середньому на 16%. В першу чергу мова йде про соціальні продукти з низькою ціною. Продукти більш високої якості дорожчали ще більш високими темпами. Новорічний стіл обійшовся українцям на 42% дорожче торішнього.

«Відповідно до міжнародних норм, бідність настає, коли людина має в своєму розпорядженні суму, за методологією ООН, – 5 доларів на день. В Україні прожитковий мінімум становив в 2017 році 1,63 долара в день, це більш ніж в три рази менше норми. Тобто понад 80% українців перебувають за межею бідності. Якщо врахувати, що згідно з даними обласного управління статистики, заборгованість із зарплати на Сумщині становить 127 млн грн., то ситуація плачевна», – зазначив Олександр Стрельченко.

Тільки в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на споживчому ринку зросли на 1,5%. Найбільше (на 7,1% і 6,8%) подорожчали овочі та яйця. На 4,0-1,6% підвищилися ціни на молоко і молокопродукти, масло, сало, фрукти, хліб, яловичину, макаронні вироби.

Політик вважає, що індексація зарплат і пенсій має бути справедливою – з урахуванням інфляції, а не показовою. «Люди мають право на гідне життя. Для цього потрібно створити умови для роботи підприємств. Тільки це дасть можливість поліпшити матеріальний стан наших громадян », – заявив опозиціонер.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: