Суми готуються до надзвичайних ситуацій

14.01.2018

На одному з останніх в 2017 році засідань виконкому Сумської міськради було прийнято рішення про створення місцевого матеріального резерву для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у Сумах. Зокрема, були затверджені номенклатура (перелік), обсяги і місця зберігання матеріальних цінностей, графіки їх накопичення і порядок використання.

Як відомо, матеріальний резерв – це заздалегідь створений запас будівельних матеріалів, ПММ, ліків, продовольства, техніки та інших речей, призначених для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій місцевого рівня, надання допомоги постраждалим і проведення невідкладних відновлювальних робіт.

З міськбюджету на створення матрезерву планується витратити 453,4 тис. грн. Купівля необхідного буде проводитися на конкурсній основі через систему ProZorro. Крім того, створення, утримання і поповнення резерву можливо за рахунок добровільних пожертвувань, благодійних внесків та інших, не заборонених законодавством джерел. Але в будь-якому випадку все, що купується для матрезерву, повинно мати сертифікати відповідності на весь нормативний термін зберігання.

Резерв повинен бути створений до кінця 2018 року. Займатися цим буде відділ з питань НС та цивільного захисту населення міськради. Він зобов’язаний щоквартально подавати в департамент цивільного захисту населення Сумської ОДА інформацію про хід накопичення матрезерву, а в подальшому (також щоквартально) – проводити перевірку наявності, якості, умов зберігання і готовності матрезерву до використання.

З урахуванням прогнозованих для нашого міста видів і рівнів надзвичайних ситуацій та розмірів можливого збитку в матрезерв Сум будуть закуповуватися: намети, твердопаливні печі, будматеріали (шифер, цвяхи, цемент, бетон, пісок, щебінь тощо), предмети першої необхідності (сірники, свічки), ГСМ, засоби малої механізації (мотопомпа, домкрати, лебідки, лопати, сокири, пилки і т. п.), засоби індивідуального захисту (протигази, костюми типу Л-1), засоби зв’язку (індивідуальні радіостанції, гучномовці), кошти для порятунку на воді (рятівні жилети і круги), медичні носилки.

Місцями розміщення місцевого матрезерву визначені база Сумської рятувально-водолазної служби на вул. Гагаріна, 11 і міський захищений пункт управління цивільного захисту на вул. Привокзальній, 2.

Що стосується продуктів, то зрозуміло, що їх надовго не запасешся, тому міськвиконком укладе договори із закладами ресторанного господарства, і в разі виникнення надзвичайної ситуації відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів міськради зобов’язаний при необхідності організувати і забезпечити харчування постраждалих згідно з цими договорами. А відділ транспорту виконком зобов’язав забезпечити доставку необхідних матеріалів та їжі до місця виникнення НС, а також – доставку постраждалих до пунктів харчування.

Джерело: shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: