На коледжі СНАУ очікують зміни

15.01.2018

Днями в Сумському національному аграрному університеті відбулася нарада «Закон України «Про освіту»: інтеграція коледж-університет», головним питанням якої  стало визначення дорожньої карти розвитку коледжів – реформування підготовки відповідно до Закону України «Про освіту» та фінансове забезпечення діяльності коледжів за участі державного та місцевого бюджетів та бізнесу.

Ректор СНАУ  Володимир Ладика надав інформацію щодо реалізації профілізації напрямів підготовки в коледжах Сумського НАУ, які в перспективі не будуть дублюватися. Контингент студентів, що навчаються в коледжах, становить більше 3,5 тис. осіб – це 1/3 від загальної кількості, що навчаються в університетському комплексі. Питома вага випускників коледжів, які навчаються в університеті, становить 34%. В університеті запроваджена інтегрована система дуальної підготовки фахівців на потребу агробізнесу. Із загальної кількості випускників коледжів 49% працевлаштовуються за фахом, 55% продовжують навчання в університеті, з яких 32% – на денній формі і 23% – на заочній формі. Також із цих випускників коледжів 75% студентів заочної форми навчання працюють за фахом і близько 60% студентів денної форми навчаються за дистанційною формою організації освітнього процесу, поєднуючи здобуття освіти з практичною діяльністю на виробництві за системою дуальної освіти.

У коледжах працює 321 особа штатних педагогічних працівників, з яких 19 кандидатів наук, що в перспективі дає можливість ліцензувати підготовку за освітнім рівнем «Молодший бакалавр», а потім акредитувати освітній ступінь бакалавра. Для збереження статусу вищого навчального закладу коледжам необхідно ліцензувати 30% спеціальностей  до рівня молодшого бакалавра та бакалавра.

Таким чином, може бути запропонована модель реформування коледжів, яка включає збереження підготовки за робітничими спеціальностями (3-9 спеціальностей), 70% спеціальностей рівня молодшого спеціаліста будуть трансформовані у професійний рівень – фахівці передвищої освіти з перспективою вступу на 2-й курс університету і 30%  складатиме підготовка до бакалаврського рівня з можливістю продовження навчання на 4-му курсі університету.

Така модель дозволить зберегти коледжі в системі вищої освіти і забезпечити підготовку фахівців професійно-технічної рівня для забезпечення потреб у робітничих спеціальностях агропромислового виробництва області.

Джерело: http://www.sau.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: