Що відлякує інвесторів від «Сумихімпрома»?

15.01.2018

Державний «Сумихімпром» раніше оцінювали в 1 млрд доларів. Зараз він може дістатися «віденському в’язневі» всього за $ 9 млн, пише оглядач «ОЛІГАРХА» Владислав Боровиков у статті «Фірташа випускають в титановий прокат».

Поки важко говорити, як швидко і успішно може пройти приватизація. Але незаперечним залишається той факт, що навіть за нинішньої оцінки, яка становить еквівалент всього $ 9 млн, реальний претендент на підприємство є тільки один – Дмитро Фірташ, зазначає автор матеріалу. У той же час він констатує, що «повна залежність «Сумихімпрому» від Фірташа давно відбила інтерес до приватизації держпакета у будь-якого стороннього інвестора», але «навіть нинішня символічна вартість не гарантує, що Фірташ на неї обов’язково розщедриться». Адже покупцеві доведеться взяти на себе погашення всіх боргів, тоді як штучно утримуючи завод у стадії санації, можна обійтися без цього, додає автор статті.

«В якості підтвердження цієї тези можна навести такий приклад, – продовжує Владислав Боровиков. – У 2017 рік у госпсуд Сумської області звернулася державна «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» з вимогою погасити перед нею борг в розмірі 19 млн грн за поставлену в 2016 році продукцію, а також виплатити штрафні санкції. Однак суд відмовив у задоволенні позову якраз через те, що відповідач уже перебуває в процедурі банкрутства і санації».

Нагадаємо, підконтрольний Фірташу «Сумихімпром» оцінили в 248 млн грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: