Сумщину атакує вітрянка

16.01.2018

У Сумській області кількість хворих на вітряну віспу в порівнянні з минулим роком збільшилася на 1,5 рази і становить понад 6 тисяч осіб. Про це повідомила головний лікар-інфекціоніст Сумської області Ірина Троцька.

“Вітрянка – найбільш заразне захворювання. 90-95% людей хворіють на цю недугу переважно в дитинстві. Рідко кому вдається уникнути цього захворювання. Кожного року в Сумській області на вітряну віспу хворіє від 4 до 6 тисяч людей. У принципі нічого страшного в цьому немає, тому що вітрянка, як і будь-яка інша дитяча інфекція, відрізняється періодичністю. Раз у 3-5 років іде підйом. У Сумській області це прийшло на 2017-2018 роки”, – розповіла Ірина Троцька.

У 2014 році на Сумщині захворіли 4653 людини, у 2015 – 4223 жителів області, у 2016 році занедужали 4359 осіб. Проте у 2017 році у 1,5 рази збільшилася кількість захворілих. За останніми даними, це більше 6 тисяч осіб. “Найбільша кількість захворілих реєструється в Сумах. У минулому році там занедужали 2,5 тисячі дітей. На другому місці Глухів – там у 2016 році занедужали 47 людей, а у 2017 – у 200. Тобто майже у 5 разів більше. У свою чергу найменша кількість хворих у Білопільському та Буринському районах”, – говорить Ірина Троцька

За словами фахівця, у багатьох країнах вітряна віспа відноситься до «керованих інфекцій», оскільки від неї є щеплення, яке роблять дітям у ранньому віці. В Україні щеплення від вітрянки не включили у національний календар щеплень. Роблять його за бажанням. Тому в українців по відношенню до вітрянки немає практично імунітету. “Цією хворобою треба перехворіти в дитинстві. Якщо ж за якихось обставин вам вдалося її оминути, то уже в дорослому віці слід зробити щеплення. Оскільки дорослий організм дуже тяжко переносить недугу”, – додала пані Ірина.

Як розпізнати вітрянку? Без здачі аналізів це не складно. Інкубаційний період вітряної віспи досить тривалий, але перші ознаки хвороби наступають практично миттєво. У дитини починається:

підвищуватися температура, яка може дійти до позначки 39 градусів

на тілі з великою інтенсивністю починають з’являтися маленькі (як зернятко) рожеві цятки з рідиною всередині

загальна слабкість, нездужання, сонливість

підвищення температури тіла

головний біль

ломота у всьому тілі

Тривалість вітрянки залежить від імунітету. Чим сильніше ослаблений організм, тим більше ймовірність протікання інфекції в ускладненій формі. Тому при перших підозрах необхідно викликати додому лікаря і далі виконувати всі його розпорядження.

Джерело: spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: