Як у Сумах попереджають спалах кору?

17.01.2018

У Сумах розроблено план заходів з недопущення розповсюдження кору серед населення, повідомляють у відділі охорони здоров’я міської ради.

Згідно плану проводяться протиепідемічні заходи для профілактики кору, відкориговуються плани профілактичних щеплень проти кору, передбачені додаткові ліжка для госпіталізації хворих за клінічними та епідемічними показаннями тощо.

Проте медики наголошують, що для запобігання захворюваності на кір необхідно вакцинувати дітей. Імунопрофілактика проти кору проводиться в 1 рік, ревакцинація – у 6 років. Вакциною забезпечені усі лікувальні заклади міста. Для проведення імунопрофілактики проти кору батькам необхідно звернутися до лікуючого лікаря. Наразі в Україні використовується комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи виробництва GSK, яку закуповує ЮНІСЕФ за бюджетні кошти.

У відділі охорони здоров’я нагадують, за даними МОЗ України захворюваність на кір стрімко зростає.

Найбільші показники захворюваності на кір реєструвались у Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Одеській областях. У Сумській області було зареєстровано сім випадків кору за рік.

Довідково. Кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання (із 10 контактних людей хворіє дев’ятеро). В основному кором хворіють нещеплені діти, що відвідують дитячі організовані заклади. Джерелом інфекції є хвора кором людина з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим до появи перших симптомів проходить від 7 до 17 днів. Заразитися на кір може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку. Специфічного лікування кору не існує, хворобі можна запобігти лише вакцинацією.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: