У Сумах масово всихають дерева

18.01.2018

Причини та наслідки масового всихання соснових насаджень в мікрорайоні Баранівки міста Сум, необхідність здійснення санітарно-оздоровчих заходів – головні теми, що обговорювались на засіданні Громадської ради при Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

За словами начальника відділу лісового господарства облуправління лісового та мисливського господарства Анатолія Омельченка, проблема всихання соснових насаджень набула ознак надзвичайної ситуації – спершу на теренах української Волині та Білорусі, а наразі почала загострюватись в лісах Сумщини. «Проблема поширення всихання сосни в нашому регіоні набуває загрозливих масштабів. Вона потребує дієвих засобів для негайного вирішення, розробки можливих способів ліквідації діючих та попередження виникнення нових осередків», – наголосив начальник управління.

Разом з цим жителі мікрорайону Баранівки заявляють про те, що під виглядом санітарних заходів вирубується здоровий ліс, тому вони виступають проти рубки сосен і вимагають у лісівників знайти інше рішення проблеми. Проте, як зазначають фахівці, сьогодні немає іншого виходу, крім санітарного вирубування пошкоджених ділянок – це найбільш дієвий спосіб боротьби зі шкідником, діяльність якого  призводить до масового всихання хвойних. Проведення санітарних рубок погоджено з ДП «Харківлісозахист», Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Міністерством екології та природних ресурсів.

У підсумку наради присутні дійшли згоди найближчим часом створити робочу групу за участю науковців, лісівників, громадських екологічних організацій та місцевих жителів. Також було прийнято рішення розробити послідовний план дій по збереженню лісового фонду нашого регіону, зокрема на території мікрорайону Баранівка.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: