Поліція: Якщо ви стали свідком перестрілки, відразу ж лягайте

22.01.2018

Сумські поліцейські пропонують громадянам уважно ознайомитися з основними правилами, як потрібно діяти, аби вчасно попередити чи мінімізувати негативні наслідки теракту.

Для запобігання можливому терористичному акту або зменшення його наслідків, необхідно дотримуватися наступних запобіжних заходів:

Якщо ви знайшли підозрілий предмет, ні в якому разі не лишайте цей факт без уваги! Опитайте людей навколо, аби отримати інформацію про його власника. Якщо така ситуація трапилась у транспорті, негайно повідомте водія, якщо ж в будинку – його мешканців, або власників, при виявленні підозрілого предмету в установі або фірмі, попередьте керівництво, аби всі ці особи забезпечили організовану евакуацію з небезпечного місця. І обов’язково відразу повідомте про знахідку поліцію. 

Ні в якому разі не торкайтесь, не розкривайте і не пересувайте знахідку. Зафіксуйте час її виявлення. До прибуття поліції та спеціалістів вибухотехнічної служби, намагайтеся зробити так, щоб люди відійшли якнайдалі від підозрілого предмету. На відкритій місцевості така безпечна відстань становить від 100 м, а в помешканні – від 50 метрів. Обов’язково дочекайтесь прибуття оперативно-слідчої групи та вибухотехніків. Не забувайте, що Ви є основним очевидцем та відразу зможете вказати спеціалістам місце «небезпечної знахідки».

Якщо ви стали свідком перестрілки на вулиці, відразу ж лягайте донизу та спробуйте віднайти укриття і переберіться до нього не піднімаючись. Укриттям можуть слугувати виступи будинків, бетонні стовпи, бордюри, канави тощо. При першій нагоді сховайтеся у під’їзді житлового будинку. Якщо ж стрілянина застала вас у будинку, укрийтеся у ванній кімнаті та лягайте на підлогу або у ванну – знаходиться в житловій кімнаті небезпечно через можливий рикошет. Не намагайтеся знімати перестрілку на камеру, адже в цей час ви самі можете стати мішенню стріляючих.

У разі, якщо ви опинились у натовпі, який біжить, біжіть разом з іншими, не зупиняючись. Ні в якому разі не нахиляйтеся за речами, які упустили, і не намагайтеся повернутися, якщо перебуваєте у натовпу, який рухається. Киньте все зайве, що заважає бігти. Руки тримайте зігнутими перед собою, щоб уникнути тиску на грудну клітку. Під час бігу варто поступово зміщуватися у бік, щоб спробувати вискочити з натовпу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: