На Сумщині ніким замінити пенсіонерів

26.01.2018

Працівники будівельної, промислової, транспортної галузей зібралися на нараді за участю заступника голови Сумської ОДА Миколи Підопригори.

Як розповіли фахівці, за останні кілька років пропозиції на ринку праці перевищують попит. І немає тенденції до зменшення цих показників. Більшість випускників ПТУ після навчання залишаються безробітними і реєструються на біржі праці, їдуть за кордон або переходять в категорію самозайнятих осіб. Часто молоді люди не погоджуються на ті умови, які їм пропонують. «Ми неодноразово чули, що роботодавців не влаштовує якість освіти, яку надають сучасні заклади профтехосвіти і коледжі, однак людина, яка отримала освіту в технікумі або коледжі, більш затребувана на ринку праці, ніж людина з вищою освітою», – зазначив Микола Подопригора. На його думку, підприємствам і навчальним закладам необхідно налагоджувати контакти один з одним для більш ефективного вирішення питань працевлаштування своїх випускників або отримання вмотивованих висококласних фахівців.

Учасники наради внесли конкретні пропозиції щодо впровадження дуальної освіти в технікумах, вузах і училищах, яка вже давно успішно діє в європейських країнах і є гарним кроком для вивчення виробництва на практиці, а не тільки в теорії. Вони згадали і про те, що сьогодні часто проходять виробничу практику тільки на папері, а по закінченні навчання молоді фахівці навіть не знають, як користуватися обладнанням. І те обладнання, яке зараз у навчальних закладах, абсолютно не відповідає сучасним і високотехнологічним процесам, – воно вимагає негайного поновлення.

Зокрема, представники будівельної галузі розповіли про відсутність арматурників, формувальників та інших вузькопрофільних фахівців, необхідних для нормальної роботи заводів, оскільки людей із досвідом просто немає ким замінити. Основна причина, на думку спікерів, – відсутність заохочення: дітей необхідно професійно направляти ще зі школи, окреслювати молодим фахівцям перспективи розвитку, повний соціальний пакет, житло тощо.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: