5-річний сумчанин, у якого виявили менінгіт, одужує

30.01.2018

Менінгіт у дітей – одне з тих захворювань, яке наводить панічний жах на всіх батьків. Однак думка про те, що після перенесеної хвороби дитина залишиться інвалідом, давно втратила свою актуальність. Вчасно розпізнаний процес запалення оболонки головного і спинного мозку, викликаний бактеріями, вірусами або грибками, успішно лікується сучасними препаратами, не залишаючи негативних наслідків. Головне – визначити природу збудника.

У Сумах пізно увечері 20 січня з підозрою на бактеріальний менінгіт у відділення реанімації міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди привезли 5-річну дитину. У хлопчика була висока температура, сильний головний біль, блювота і судоми. Так як він відвідував дитячий садок, медики не виключали бактеріальну форму менінгіту – менінгококовий менінгіт, який передається повітряно-крапельним шляхом, будучи контактної інфекцією. Дитину обстежили, взяли необхідні аналізи, зокрема і бактеріологічні (діагноз встановлюється шляхом вирощування бактерій із зразків спинномозкової рідини або крові). У групі дитсадка був оголошений карантин – новоприбулих дітей не брали, всіх, хто контактував із хворим хлопчиком (дорослих і дітей), обстежили, дітей щодня оглядав лікар.

На щастя, все обійшлося: ті, хто близько спілкувався з хлопчиком, були здорові. А у нього, як показали результати бактеріологічного дослідження, менінгіт був викликаний стрептококовою інфекцією.

– Підозра на менінгококову інфекцію, при якій може бути спалах, було знято, – розповідає Наталя Спічакова, заступник головного лікаря дитячої лікарні по амбулаторно-поліклінічної роботи. – Також був знятий карантин в дитячому саду. У хлопчика бактеріальний менінгіт, який викликаний бактерією стрептококової групи. Це інший збудник, при якому, на відміну від менінгококу, хвороба не розвивається блискавично і не має можливих важких наслідків. Починається як звичайне ГРВІ, може супроводжуватися дуже високою температурою, на тлі якої можуть розвинутися судоми, з’явитися блювання і висип. Стан хлопчика покращився – йому проводиться антибактеріальна, інфузійна терапія. Минулого тижня його перевели у відділення неврології.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: