Олександр Стрельченко: «Складається враження, що в Україні ухвалюється «закон джунглів»

30.01.2018

«Відвідуючи два роки тому Сумщину, всесвітньовідомий кардіохірург, директор Інституту серця Борис Тодуров зазначив, що у структурі смертності на Сумщині 67% складають серцево-судинні захворювання. Також у регіоні щорічно реєструється близько тисячі інфарктів, 15 відсотків – з летальними наслідками. У Європі та у світі ця цифра вдвічі менша. Це не просто соціальна проблема, а загроза національній безпеці держави», – говорить голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко.

Звісно, що обласне керівництво та депутати не залишилися осторонь цієї проблеми і в рамках співфінансування державного та обласного бюджетів, а це 23 млн грн, був закуплений сучасний ангіограф. Він дозволяє проводити рентгенологічне дослідження судин, за допомогою якого виявляють пороки в їх розвитку, порушення прохідності, можливі пошкодження, доброякісні та злоякісні утворення. Підготовлені лікарі, які пройшли безпосереднє стажування в інституті ім. Амосова. Вони брали участь і в оперативних втручаннях, і у методиках коронарографії.

Втім, навіть із цим обладнанням у Сумах не проводитимуть такого рівня операції, як у Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. Н. М. Амосова. Тому Олександр Стрельченко обурюється ставленням МОЗу щодо фінансування цього профільного інституту лише на 8% від необхідного.

Через таку політику держави в інституті прийняли рішення тимчасово призупинити госпіталізацію хворих і це не може не відобразиться на населенні. Більша частина пацієнтів – не місцеві і купити за свої кошти ліки, харчування вони не в змозі. Тим більше, після операції.

«За три роки в декілька разів подорожчали ліки. Влада скасувала мінімальний асортимент соціально-орієнтованих лікарських засобів і медвиробів, призначених для аптек, який гарантував наявність в них відносно дешевих вітчизняних медпрепаратів. Немає розвитку вітчизняної фармакології. Позбулися доступних ліків гіпертоніки, онкохворі, пацієнти з ВІЛ/СНІД та іншими соціально-небезпечними інфекціями. Сидять без необхідних щеплень діти. А тепер ще й держава не зможе надавати допомогу при серцевих захворюваннях. При тому, що 60% українців живе за межею бідності, то складається враження, що в країні ухвалюється «закон джунглів», завдяки якому виживуть лише багаті та сильні», – резюмував Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: