Наркоману, який відбувся іспитовим строком, призначили реальні 5 років тюрми

01.02.2018

Апеляційний суд Сумської області скасував занадто м’який вирок місцевого суду, яким мешканця області, визнаного винним у незаконному зберіганні наркотичних засобів в особливо великих розмірах та неодноразово засудженого за аналогічні злочини, було звільнено від відбування покарання.

Таке рішення колегія суддів прийняла, розглядаючи апеляційну скаргу прокурора на відповідне рішення суду першої інстанції. Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, правоохоронні органи виявили у помешканні обвинуваченого 15 кілограмів особливо небезпечного наркотичного засобу. Суд першої інстанції, розглянувши справу, призначив злочинцю покарання в вигляді 5 років позбавлення волі та на підставі ст.ст.75, 76 Кримінального кодексу України звільнив його від відбування покарання із встановленням дворічного іспитового строку та покладенням на нього ряду обов’язків, зокрема періодично з’являтися до уповноваженого органу з питань пробації для реєстрації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи, навчання, а також не виїжджати за межі України.

Не погодившись з таким вироком, сторона обвинувачення звернулася до суду апеляційної інстанції зі скаргою, в якій зазначала, що суддя необґрунтовано звільнив сорокатрирічного чоловіка від відбування покарання у місцях позбавлення волі. За доводами прокурора, ці норми кримінального закону помилково застосовані до обвинуваченого, оскільки йому неодноразово давався шанс стати на шлях виправлення, проте він ним не скористався. Обвинувачений раніше судимий за вчинення тяжкого злочину у сфері обігу наркотичних засобів. Це свідчить про систематичність та стійкість його злочинних намірів. Крім того, він посередньо характеризується та не працевлаштований.

Колегія суддів кримінальної палати, розглянувши матеріали провадження, погодилася із доводами прокуратури, скасувала вирок Сумського районного суду та ухвалила новий, яким призначила обвинуваченому 5 років позбавлення волі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: