Встановлено причини отруєння чадним газом двох жителів Охтирки

05.02.2018

Технічні та організаційні причини аварії у місті Охтирка Сумської області, пов’язаної з використанням газу в побуті, в якій загинуло дві людини, встановлено комісією Управління Держпраці у Сумській області за результатами технічного розслідування.

Нагадаємо, що 2 листопада 2017 року, двоє жителів міста Охтирка, перебуваючи у своїй квартирі, отруїлися чадним газом із котла, що використовувався для автономного обігріву житлового приміщення.

У ході розслідування встановлено, що приміщення квартири наповнилося отруйним чадним газом через велику кількість шлаку та окисів на ребрах труб теплообмінника, через які він мав би видалятися у димохід. Тому чадний газ потрапляв у житлове приміщення через отвори корпусу теплообмінника, які призначені для доступу повітря, що потрібен для забезпечення спалювання природнього газу в котлі. Не зважаючи на техніку безпеки під час експлуатації газових котлів у квартирі, де сталася трагедія, були щільно закриті всі вікна, відсутня кватирка.

Також слід зазначити, що сигналізатор загазованості, який мав би сповістити про потрапляння чадного газу в житлове приміщення, під час настання нещасного випадку був відключений від електромережі, чим однозначно порушено безпеку експлуатації газових котлів.

Комісією встановлено, що домовласник не проводив перевірку технічного стану вентиляційних каналів задля встановлення їх придатності для відводу продуктів згорання і припливної вентиляції. Така перевірка повинна проводитися спеціалізованою організацією один раз на рік перед початком опалювального сезону.

Не здійснювалося технічне обслуговування газового котла, про що свідчить незадовільний стан теплообмінника.

Наголошуємо, що безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Перелік таких організацій розміщено на сайті Управління Держпраці у Сумській області.

При газифікації житлових і громадських будинків, в яких встановлено прилади і апарати з відведенням продуктів згоряння в димоходи, власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу)) необхідно забезпечити первинну та чергову перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів.

Неодноразово Управлінням Держпраці у Сумській області ініційовано та проведено тематичні наради за участю керівників підприємств, на яких обговорено питання безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання. Так у лютому поточного року Управлінням планується проведення круглого столу із суб’єктами господарювання Сумщини стосовно шляхів організації та контролю за безпекою використання  газу в побуті.

Управління Держпраці у Сумській області звертає увагу користувачів газових котлів на те, що отруєння чадним газом із котла може статися через викид його навіть невеликої кількості в закритому приміщенні. Так у ході технічного розслідування встановлено: при працюючому котлі, що спричинив даний нещасний випадок, сигналізатор загазованості (увімкнений в електромережу) спрацював через 12 хвилин. Це говорить про необхідність неухильного додержання правил безпеки при експлуатації газових котлів задля збереження життя.

http://sumy.dsp.gov.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: