Жителі Сумщини в шоці від перспектив медреформи

07.02.2018

Новий рік почався тривожно: стало питання про закриття у селах ФАПів. Міністерство охорони здоров’я розробило новий «Порядок формування спроможних мереж первинної меддопомоги», за яким у Глухівському районі мають бути всього 4 (підкреслюємо – чотири) заклади, які називатимуться пунктами здоров’я. Аналогічна ситуація і в громадах. Березівська і Шалигинська ОТГ теж мають на своєму балансі так звану первинну медицину, тобто сільські амбулаторії і ФАПи.

За документом, пункт здоров’я має бути один на 750 чоловік населення. Хто і як розраховував ці відверто вбивчі нормативи – невідомо. Але точно ясно, що з 31 пункту відповідають вимогам лише чотири (у Перемозі, Некрасовому, Дунайці і в Полошках). Усі інші ФАПи району потрібно або ліквідувати, або об‘єднати. Переважна більшість сіл на Глухівщині має від 100 до 300 жителів, тому, за підрахунками реформаторів, пункт повинен бути один на 4-5 сіл.

– Ви шось неправильно поняли, дєвочки! Такого не може бути. Знаєте, що таке медпункт для села? Це все! Треба укол, таблетку, крапельницю – до фельдшера, болить живіт, прихватило серце, голова, поміряти тиск, – це все тут. Куди тоді людям бігти, скажіть? Як з Фотовижа добратися до Сопича, що за 17 кілометрів? Хіба наймати підводу? – не вірить пенсіонерка Валентина Піддубна, з якою ми спілкуємось у колишній поліклініці, де зараз лікарі приймають і сільське населення.

– Села просто залишаться без медичної допомоги. Можливо, у інших країнах, де у фельдшера нормальна зарплата, є машина, де між селами прекрасні дороги, такі розрахунки виправдані і навіть ефективні. А як наш медик зможе обслуговувати пацієнтів? У дощ на веліку? – обурюється фельдшер з 25-річним досвідом, яка просить у газеті не називати її ім’я.

Але це ще не всі сюрпризи. За новим проектом, підрозділи Центру ПМСД не мають бути «за межами території доступності». Це означає, що первинна медицина повинна бути максимально наближена до людей. Прекрасно! Але на ділі це маленька хіросіма районного масштабу: жителів сіл у Глухові обслуговувати не можна. Люди, котрим зручніше та ближче було їздити до міста, тепер позбавлені такої можливості. Рік назад ледве-ледве владнали ситуацію, яка виникла з організацією міського ЦМПСД, досягли домовленості, щоб все-таки сільські жителі їхали у місто до окремого лікаря (бо тут і лабораторія, і аптека, і вузькі спеціалісти).

Якщо більшість ФАПів закриють, без роботи залишаться десятки фельдшерів. Зате потрібно прийняти на роботу п’ятьох лікарів. Тільки де їх узяти, докторів навіть у Глухові критично не вистачає.

– Поки що це плани. Але боїмося, що нас поставлять перед вибором: або ми скорочуємо, тобто «оптимізуємо мережу медичних закладів», або лишаємося без державного фінансування, – коментує головний лікар районого ЦПМСД Олександр Тюльпа. – Ми надали свої пропозиції обласному управлінню лишити ФАПи хоча б там, де населення 200 чоловік, узаконити Баницький підрозділ, який розташовано у Глухові, та затвердити дві повні лікарські зміни на місяць.

Сільські голови, райдержадміністрація та райрада теж планують написати відповідне звернення до МОЗ. Адже виникає питання, яку все-таки ціль переслідує ця медична реформа: покращення якості медичних послуг чи просто банальна економія бюджетних коштів?

Аліна Степанова, НЕДЕЛЯ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: