На Сумщині – загроза безперебійного газопостачання

08.02.2018

За 2017 рік у Сумській області спожито 781 млн м куб. газу, що на 78,7 млн м куб. менше у порівнянні з 2016 роком. З 2011 року річний обсяг споживання блакитного палива за усіма групами споживачів скоротився на 31%.

Скорочення обсягів споживання природного газу на Сумщині зафіксовано серед усіх категорій споживачів. У 2017 році бюджетні організації використали менше газу на 12%, промислові підприємства – на 8,2%, побутові споживачі – на 10%. Натомість протяжність газопроводів та кількість споживачів не зменшується. Річний обсяг транспортування блакитного палива скоротився на 78,3 млн м куб., при цьому за цей же період до системи газорозподілу підключено понад 200 нових об’єктів та збільшилась протяжність газопроводів, які обслуговує ПАТ «Сумигаз». Такий дисбаланс призводить до дефіциту коштів, необхідних для модернізації та обслуговування газових мереж Сумщини.

Тенденція до скорочення обсягів споживання, недоотримання тарифної виручки, інфляційні процеси та несвоєчасне корегування тарифу розподілу ставить під загрозу безперебійне, безаварійне газопостачання в регіоні та безпеку споживачів природного газу.

Відзначимо, що ПАТ «Сумигаз» не отримує оплату від споживачів за природний газ. З 1 липня 2015 року це роблять газопостачальні підприємства, використовуючи розрахунковий рахунок спеціального призначення, з якого основна частина коштів автоматично за затвердженим алгоритмом направляється в НАК «Нафтогаз України».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: