Біля Альтанки розслідували “кривавий злочин”

14.02.2018

В історичній частині міста Сум викладачі та студенти Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ спільно з правоохоронцями провели для учнів 10-х та 11-х класів шкіл області та міста детективний квест з розслідування умовного злочину. Мета проведення правниками цього заходу – зацікавити майбутніх випускників шкіл у здобутті правової освіти та в інтерактивній формі популяризувати серед жителів міста основи правової культури.

В районі Альтанки пройшов перший етап поліцейського квесту під умовною назвою «Вбивство в старому місті».

На початку правової гри Наталії Горобець, професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС пояснила всім учасникам правила та умови проведення цього квесту.

Так, за легендою в приміщенні Альтанки було знайдено тіло молодої дівчини з ножовим пораненням. На першому етапі гри учасники квесту, які попередньо зареєструвались на веб-сайті Сумської філії ХНУВС, повинні були в польових умовах оглянути місце події, дослідити речові докази та виявити підозрюваних осіб. Студенти та учні розподілилися на три групи: слідчі, інспектори-криміналісти та оперативні працівники. Кожною групою керували досвідчені тренери – викладачі ХНУВС та правоохоронці, які мають великий досвід у проведенні практичних слідчих дій.

Протягом декількох годин учні шкіл знайомились з основами слідства, криміналістики та оперативної роботи поліції при огляді місця події. А студенти-правники мали можливість практично відпрацювати свої навички під час проведення відповідних слідчих дій в складі навчальних слідчо-оперативних груп.

У складних погодних умовах, з дотриманням всіх процесуальних вимог, учасники гри спочатку оглянули місце події та навчальний манекен жертви. В обстановці жвавих обговорень та доречних порад з боку тренерів, група експертів дослідила наявні речові докази: ніж, сліди взуття та інші залишені злочинцем предмети, а умовні слідчі попрактикувались у складанні відповідних процесуальних документів. І нарешті, «оперативники» спробували відшукати підозрюваних у скоєнні цього злочину.

По завершенню першого етапу, тренери-експерти підвели з усіма учасниками попередні результати навчальної гри. Якщо школярам, які приймали участь у квесті була надана можливість поділитись з усіма присутніми своїми враженнями від проведеної гри, то студенти-правники отримали від викладачів ряд зауважень та порад за результатами їх практичних дій в навчальних слідчо-оперативних групах.

Наступний етап навчань з проведення слідчих дій, які необхідні, для зібрання доказової бази та направлення матеріалів до суду, відбудеться 17 лютого в приміщенні Сумської філії ХНУВС на вулиці Миру 24. В цей день заплановано проведення впізнання підозрюваного, проведення порівняльного аналізу відбитків взуття та проведення дактилоскопії речових доказів. За результатами всіх цих заходів відбудеться обговорення з усіма учасниками гри, щоб з’ясувати хто ж міг скоїти цей «злочин».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: