В яку копійчину цього року обійдуться млинці на Масляну?

14.02.2018

Минулого року ціни на основні продукти харчування невпинно зростали. В середньому – на 18-20%, а м’ясні продукти подорожчали на 32-44%.

Прогнози експертів щодо поточного року також не тішать. В Асоціації фермерів і землевласників України говорять, що найпершими у новому році подорожчають м’ясо та молоко. Причому за рік, до кінця 2018, ці продукти здорожчають на четверть порівняно з нинішніми цінами. Причина – інфляційні процеси.

Як дорожчають продукти, жителі Сумщини відчувають на собі. Взяти, приміром, набір для млинців на Масляну. Молоко – 20 грн за літр, масло – 40 грн за 250 г, мука – 8 грн за кг, яйця – 30 грн десяток. Маємо у підсумку 100 грн. Якщо додати мед, сир, сметану або м’ясо для тих, хто любить млинці більш ситніші, – сума вийде чималенькою.

І, що найгірше, не кожен зможе собі їх дозволити. Бо, згідно з офіційними даними, вже майже 2 мільйони наших співгромадян недоїдають, і ця тенденція, на жаль, погіршується.

«Переважна більшість людей в Україні можуть дозволити собі м’ясо та фрукти лише на свята, а решту часу їхній раціон зводиться до хліба й круп. Інші потреби, зокрема, придбання одягу перейшли в розряд недосяжних, – говорить голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко. – Розповіді про те, що Україна виходить з кризи, – це казки. Навіть за офіційною статистикою від влади споживчі ціни не тільки ростуть з кожним роком, але інфляція ще й прискорюється».

Експерти називають причиною здорожчання цін на продукти харчування падіння курсу гривні, подорожчання складових урожаю і, що найголовніше, – бездіяльність держави, яка не робить жодних кроків задля нагляду ситуації щодо цінової політики і не контролює ціни на соціально-значущі продовольчі товари.

«Практично всі країни світу, які мають таку можливість, виплачують цільові дотації найбіднішим верствам населення, видають продуктову допомогу або здійснюють контроль за цінами на найбільш соціально важливі продукти харчування. Враховуючи, що сьогодні середня заробітна плата в Україні становить близько 250 євро на місяць, що в два рази менше, ніж в найбідніших країнах ЄС, а мінімальна заробітна плата не дотягує до 100 євро, то це співвідношення просто вимагає від уряду відповідних дій», – акцентує увагу Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: