Суд залишив під арештом громадянку Росії, яку розшукує Інтерпол

20.02.2018

На початку лютого  під час здійснення прикордонного контролю потягу сполученням «Москва – Київ» інспектор Сумського прикордонного загону затримав громадянку Російської Федерації у міжнародному пункті пропуску залізничного сполучення «Конотоп», оскільки іноземка, відповідно до повідомлення Інтерполу, значилася в міжнародному розшуку з метою арешту та екстрадиції до Швейцарської Конфедерації.

Як вбачається з матеріалів справи, особу підозрюють у тому, що вона підробила платіжне доручення про переведення на 1, 4 млн євро зі швейцарського банку на кіпрський. Таким чином скоїла злочини, передбачені ст. 25, ч. 1 ст. 146 та ч. 1 ст. 251 КК Швейцарії, а саме шахрайство та підроблення документів. За інформацією Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва, максимальний термін покарання за скоєння зазначених злочинів 5 років позбавлення волі.

Керівник Конотопської місцевої прокуратури Сумської області звернувся із клопотанням до місцевого суду про застосування тимчасового арешту відносно громадянки Російської Федерації строком на 40 діб, оскільки відповідно до Європейської конвенції про видачу правопорушників Україна зобов’язана видати запитуючій стороні всіх осіб, які переслідуються її компетентними органами за вчинення правопорушення або які розшукуються з метою виконання вироку чи постанови про утримання під вартою.

Конотопський міськрайонний суд клопотання прокурора про тимчасовий арешт особи задовольнив. Проте, сторона захисту, не погоджуючись з таким рішенням суду, подала апеляційну скаргу з метою оскарження рішення суду першої інстанції. Громадянка РФ в судовому засіданні зазначала, що країн Європи ніколи не відвідувала, а в Україну приїхала аби відвідати рідних.

Розглянувши справу, колегія суддів апеляційної інстанції, залишила ухвалу місцевого суду без змін, оскільки за змістом ст.ст. 2, 12, 16 Європейської конвенції про видачу правопорушників 1957 року, підставою тимчасового арешту може бути запит компетентного органу запитуючої сторони про тимчасовий арешт розшукуваної особи. У січні цього року Швейцарська сторона звернулася до Інтерполу з проханням знайти і заарештувати з метою екстрадиції громадянку Російської Федерації. Разом з проханням забезпечити арешт особи прокуратура Цюріху направила також ордер на арешт. Відповідно до міжнародних домовленостей цих підстав достатньо для застосування тимчасового арешту відносно особи, яку оголошено в міжнародний розшук.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: