Житель Сумщини, повернувшись з-за кордону, не зміг потрапити додому

21.02.2018

Апеляційний суд Сумської області за результатами розгляду цивільної справи про усунення перешкод користування майном повернув жителю Кролевця його житло.

Як повідомляє прес-служба суду, у 2012 році позивач придбав у районному центрі частину будинку. Через деякий час як співвласник майна він дозволив іншому співвласнику провести реконструкцію, будівництво, добудову до вказаного будинку. Чоловік виїхав за межі України, а коли повернувся, то вже не міг потрапити в свою частину будинку, оскільки відповідач поміняв замки у вхідних дверях і самовільно зайняв частину будинку, яка належить позивачу на праві приватної власності. Ні пропозиції мирно вирішити проблему, ні заяви у правоохоронні органи не дали результатів, тому йому довелося жити в літній кухні.

Щоб повернути житло, чоловік звернувся в Кролевецький районний суд. Розглянувши справу, суд першої інстанції у повному обсязі задовольнив вимоги позивача і зобов’язав відповідача не перешкоджати в користуванні, розпорядженні нерухомістю і передати комплект ключів від вхідних дверей житлового будинку. Не погоджуючись із таким рішенням місцевого суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати оскаржуване рішення та відмовити позивачеві у задоволенні його вимог. Вимоги мотивувалися тим, що в суді не було доведено, що відповідач чинить перешкоди позивачу в користуванні майном.

При цьому суд апеляційної інстанції відхилив скаргу, визнавши доводи апелянта необгрунтованими. Своє рішення суд мотивував тим, що, згідно з положеннями статті 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути незаконно позбавлений цього права або якимось чином обмежений у використанні й розпорядження своїм майном. Згідно зі статтею 391 Цивільного кодексу України, власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном.

У свою чергу позивач довів, що він є власником частини житлового будинку, володіє майном на підставі договору купівлі-продажу, а відповідач своїми діями порушує його право власності та законного володіння цим майном.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: