На Сумщині розпочато серію навчальних семінарів для роботодавців із питань трудового законодавства та соціального захисту працюючих

21.02.2018

Із метою недопущення ймовірних порушень законодавства про працю для роботодавців Сумської області розпочато проведення серії навчальних заходів. Семінари-наради проходять під егідою Сумської обласної державної адміністрації за участю Управління Держпраці у Сумській області, Департаменту соціального захисту населення СОДА, а також Сумської обласної ради профспілок. Поглибити свої знання та отримати практичні професійні поради запрошуються посадові особи суб’єктів господарювання будь-якої форми власності.

Таким чином наразі проведено семінари-наради у містах Конотоп та Суми для підприємств Конотопського, Кролевецького, Сумського й Краснопільського районів Сумської області.

    

У ході заходів фахівці Держпраці проінформували роботодавців стосовно нововведень у чинному законодавстві про працю, зокрема в частині здійснення контролю за його додержанням. Присутні розглянули порядок і підстави проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання державними контролюючими органами. Державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Сумській області роз’яснили представникам підприємств права інспекторів праці, а також відповідальність суб’єктів господарювання як за порушення трудового законодавства, так і за перешкоджання проведенню інспекційних відвідувань. А саме, новим у здійсненні контрольної діяльності є право інспекторів праці, по-перше, відвідувати виробничі приміщення, а по-друге, завітати на підприємство у будь-який час.

Учасники семінарів-нарад обговорили найпоширеніші порушення роботодавцями прав працівників. Виявляється, на Сумщині суб’єкти господарювання, що використовують найману працю, частіше за все допускають помилки у нарахуванні заробітної плати працівникам, наданні щорічних оплачуваних відпусток або компенсацій за невикористані дні відпустки, дотриманні квоти в кількості працівників із інвалідністю. Також деякі роботодавці, підписавши цивільно-правову угоду з працівником, або залучають його до виконання робіт підвищеної небезпеки, або ж змушують працювати у рамках трудового розпорядку підприємства. А це вже є приховуванням трудових відносин між роботодавцем та працівником.

Тому фахівці Держпраці звертають увагу суб’єктів господарювання на те, що наразі штрафна санкція за недодержання вимог трудового законодавства накладається навіть у тому випадку, якщо встановлені порушення були усунуті в ході контрольного заходу. Тож підприємці мають бути зацікавлені в приведенні своєї діяльності у відповідність до вимог діючого законодавства заздалегідь.

    

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Сумській області у ході семінарів-нарад проконсультувала присутніх стосовно питань соціального захисту працюючих у несприятливих та важких умовах праці. Фахівець роз’яснила представникам підприємств необхідність проведення атестації робочих місць, розглянула порядок надання пільг працівникам, зайнятим на роботах у шкідливих умовах праці. А саме, для таких працівників законодавством передбачено пільгове пенсійне забезпечення, додаткова відпустка, скорочений робочий тиждень, доплати та видача молока. Проте, у такому випадку при наданні пільг роботодавцю слід враховувати час фактичної зайнятості працівника у шкідливих умовах праці.

Також протягом навчальних семінарів посадові особи суб’єктів господарювання отримали роз’яснення та поради лікарів з гігієни праці Управління Держпраці у Сумській області стосовно проведення медоглядів працівників, складання відповідних планів-графіків та підписання угод із медичними установами. До речі, роботодавцям слід пам’ятати про необхідність подачі щороку до 1 грудня до Держпраці заяви щодо затвердження списку працівників підприємства для проходження ними медичних оглядів.

Наряду з цим стосовно порядку укладення колективних договорів і угод, проведення їх повідомної реєстрації учасників семінарів-нарад інформували фахівці Департаменту соціального захисту населення СОДА та Сумської обласної ради профспілок.

Подібні семінари-наради з питань дотримання вимог законодавства про працю будуть проведені для роботодавців у більшості районних центрів Сумської області.

Графік проведення семінарів-нарад з роботодавцями з питань дотримання трудового законодавства та соціального захисту працюючих. 

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: