Олександр Стрельченко: «Сім’ї уже настільки не довіряють державі, що бояться планувати народжувати дитину»

22.02.2018

«На жаль, сьогодні в Україні повністю відсутня системна демографічна політика. Майже 20 років не проводився перепис населення, не вживаються заходи, завдяки яким українські родини мотивували б народжувати», – вважає голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко.

Він наводить приклад, коли на Сумщині, за даними Головного управління статистики, чисельність населення за минулий рік зменшилась на 10 тисяч осіб. Народилося у цей період 8 тисяч немовлят і це майже на одну тисячу менше, ніж попереднього року. Натомість кількість померлих склала у 2017 році 17,5 тисяч жителів області.

«Україна входить до 5 держав світу за скороченням населення на підставі даних ООН. Гірші показники лише в Болгарії, Латвії, Молдови й Хорватії. За прогнозом ООН, до 2050 року населення України скоротиться на 18%», – каже обласний депутат.

За словами політика, якщо збережеться подібна тенденція, Україна  втрачатиме  по 1 млн громадян кожні 5 років, оскільки нинішнє падіння народжуваності б’є рекорди навіть неблагополучних 90-х років.

«Сім’ї уже настільки не довіряють державі, що просто бояться планувати народжувати дитину. Антисоціальна політика нинішньої влади призвела до бідності громадян. Тривалість життя стрімко падає. І також гостро стоїть питання міграції», – говорить лідер обласних опозиціонерів.

На переконання політика, критичне падіння народжуваності – це результат антинародної соціальної політики та провальних реформ, які нічого, окрім розрухи і подальшого зубожіння людям не несуть.

«Так звана медична реформа лише поглибила кризу, віддаливши від українців якісні і доступні медичні послуги, що особливо помітно на селі. Ми відчуваємо повну катастрофу з закупівлею ліків за державний кошт. Бачимо, що провал вакцинації вже викликав спалахи небезпечних інфекцій. Не можемо побороти дефіцит кадрів через масовий виїзд спеціалістів на заробітки за кордон. Це те, що також не може не лякати молодих батьків. Так само, як згортання низки соціальних допомог родинам з дітьми, безробіття, недоступність безкоштовної освіти. Кожною своєю новою ініціативою влада лише поглиблює демографічну кризу в країні. І якщо цю владу не поміняти, ситуація стане незворотною», – резюмував Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: