На Сумщині аграрна компанія відсудила кілька мільйонів гривень

23.02.2018

До Господарського суду Сумської області звернувся позивач – ТОВ «Аграрна компанія Юкрейнхарвест” з проханням  стягнути 4,8млн. грн. з відповідача “Дослідне господарство “Правдинське” Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України”.

Розглянувши матеріали справи,  суд встановив, що дійсно сторони уклали договір куплі-продажу: ТОВ “Агропартнер” зобов’язався передати у власність відповідача мікродобрива, а відповідач зобов’язався прийняти товар та оплатити його згідно умов договору в строк.  Позивач виконав свою частину договору, але відповідач так і не розрахувався. І хоча сторони уклали акт звіряння взаєморозрахунків, яким підтвердили вищезазначену суму боргу, ситуація  не зрушила з місця. Через півроку позивач направив відповідачу претензію,  однак ні відповіді на претензію, ні доказів сплати боргу не отримав.  Тільки після цього позивач звернувся до суду з позовною заявою.

Заборгованість відповідача становила 3,7 млн. грн., але враховуючи вищезазначені обставини, позивач просив стягнути з відповідача також пеню  та штраф у розмірі 20% від суми боргу. Відповідно до ст. 230 ГК України у разі невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання до учасника господарських відносин застосовуються штрафні санкції, які, відповідно до ст. 231 ГК України, застосовуються у розмірі, встановленому законом або договором. А в самому договорі передбачено, що в разі порушення строків оплати за товар, відповідач сплачує позивачу штраф у розмірі 20% від суми несплаченої або несвоєчасно сплаченої вартості товару.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку, щовимога є правомірною, суми пені та штрафу розраховані вірно, а тому вимога про стягнення вищезазначених сум є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню. Окрім того, за рішенням суду відповідачу доведеться сплатити річні проценти та інфляційні втрати позивача, і його витрати на правничу допомогу.

Таким чином, невиконання зобов’язань додало до суми основного боргу  3,7  млн. грн. ще й пеню, штраф та інші витрати у сумі майже 1 млн. грн.

Шановні читачі сайту “Сумські дебати”! У нас з’явився новий сервіс “Афіша”, де можна ознайомитись із тим, як цікаво та корисно провести свій вільний час. Ми зібрали всі масові заходи (кіно, театри, концерти, виставки, спортивні змагання, дискотеки та багато іншого) в одному місці для Вас!

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: