Партія «Відродження» презентувала стратегію власного шляху України в економіці

23.02.2018

Українці обирають імпорт. Витрати громадян на імпортні товари наближаються до 1 трлн гривень на рік! Якщо 2006 року імпортні вироби становили близько третини всієї проданої продукції у торгових мережах, то в 2015 році цей показник сягнув 42%. У 2016-му – 44,2%, у першому півріччі 2017 року частка імпорту дорівнювала вже 46,4%. При цьому імпортується велика кількість простих споживчих товарів, які могли б випускатися в Україні, аж до овочів і фруктів! Ці процеси вкрай негативно впливають на зовнішньоторговельний баланс України і гальмують розвиток економіки. Хоча імпортувати потрібно не готові вироби, а технології, впевнені в Партії «Відродження». Це дозволить створювати високотехнологічну продукцію всередині країни, розвивати виробництво і експорт. Інакше засилля імпорту остаточно «доб’є» українську промисловість.

Унікальні виробництва в Україні

Не варто сліпо й беззастережно керуватися порадами міжнародних кредиторів. Наша держава має йти власним шляхом, спираючись на внутрішні ресурси і національні інтереси. Цю думку поділяють усе більше українців. І саме на цій ідеї базується нова економічна стратегія для України, розроблена Партією «Відродження». Її назва промовиста – «Власний шлях України». Для втілення стратегії у життя політсилою вже підготовлений перший законопроект – «Про підтримку вітчизняної промисловості». До його створення долучилися експерти й керівники підприємств реального сектора економіки. Сьогодні документ обговорюється також із представниками Українського союзу промисловців і підприємців.

Кампанію «Пошук власного шляху» України команда партії «Відродження» почала з візиту до Запоріжжя. Перший заступник голови політсили Володимир Пилипенко відвідав промислові гіганти Запоріжжя, де представив економічну стратегію власного шляху для країни. Політик побував на ВАТ «Мотор Січ» і Запорізькому автомобільному заводі, оглянув виробництва, поспілкувався з колективами та керівництвом підприємств.

Запорізький «Мотор Січ» – один із найуспішніших промислових об’єктів нашої країни, на якому працюють 26 тисяч (!) співробітників. 118 країн світу експлуатують двигуни та іншу продукцію, виготовлену на заводі «Мотор Січ», – від авіаційних двигунів до наземних силових установок для вироблення електроенергії, перекачування нафти й газу.

На 2018 рік у підприємства амбітні плани – запустити серійне виробництво нового гелікоптера «Надія». Вертоліт виготовлений винятково з українських комплектуючих.

За словами розробників, «Надія» – це цивільний вертоліт, розрахований на сімох пасажирів, з дальністю польоту до 1000 км. Тобто за один переліт він здатний подолати відстань із заходу на схід України! Нині в світі не існує аналогів вертолітних двигунів за  потужністю. Для того, щоб створити перший гелікоптер лише з українських комплектуючих, підприємству знадобилося 10 років.

Як зазначив директор зі зав’язків з громадськістю ВАТ «Мотор Січ» Анатолій Малиш, сьогодні ситуація на ринку авіаційної техніки є доволі складною. Утім, завод останніми роками зміг переорієнтуватися на нові ринки збуту продукції і навіть розвивати виробництво.

«Ми шукаємо нові ринки. Це – Індія, Китай, країни Африки, країни Європи, наприклад Австрія з літаком Diamond, Угорщина, Німеччина. Звісно, нас там не чекають із розпростертими обіймами – у них є власна авіаційна промисловість. Є робочі місця, які віддавати чужинцям ніхто не хоче. Тому тільки за рахунок якості та надійності своєї продукції ми намагаємося знайти ніші, які можемо зайняти нашими авіаційними двигунами», – зазначив Анатолій Малиш. Він привітав ініціативи Партії «Відродження», спрямовані на підтримку вітчизняної промисловості.

Водночас на іншому промисловому гіганті Запоріжжя – ЗАТ «ЗАЗ» справи йдуть гірше. Як зазначив глава правління «ЗАЗ» Микола Євдокименко, без втручання держави Україна ризикує втратити унікальне виробництво.

«Перший посил у державній підтримці – це розвиток внутрішнього споживання, другий – підтримка експорту й обмеження імпорту, зокрема, за допомогою нетарифних заходів регулювання. Це не буде порушенням міжнародних угод нашої держави. Передусім необхідно обмежувати імпорт тих товарів, які виробляються в Україні, створювати робочі місця всередині країни, формувати умови для того, щоб промисловість розвивалася. Йдеться і про сприятливий інвестиційний клімат. Якщо це зробити – Україна має шанси на економічний підйом», – підкреслив Микола Євдокименко. На ЗАЗ вважають, що законодавчі зміни, які сприяють підтримці вітчизняної промисловості, повинні частіше обговорюватися у сесійній залі парламенту.

Законопроект Партії «Відродження»

Рекомендації та побажання, висловлені під час обговорення з представниками ПАТ «Мотор Січ» і Запорізького автомобільного заводу, Володимир Пилипенко пообіцяв внести до тексту законопроекту «Відродження».

«Перше, до чого ми прийшли, – необхідно зменшити податковий тягар. Не може бути конкурентоспроможним товар, з якого податків сплачується більше, ніж він коштує. У нашому законопроекті є пропозиція надати пільгу промисловим об’єктам по земельному податку, і тоді частину вивільнених коштів підприємство може інвестувати у свою соціальну сферу. Ми також пропонуємо, щоб частина прибутку підприємств, і це мусить бути закріплено законодавчо, йшла на оплату навчання виробничих кадрів, які потім прийдуть на заводи. Також наш законопроект дає переваги українським виробникам для участі в державних закупівлях. Цей законопроект розроблявся кілька місяців, ми вже обговорили його з найбільшим об’єднанням українського бізнесу – УСПП. Ми також готові вносити ваші пропозиції, щоб удосконалити текст законопроекту», – сказав за результатами зустрічей перший заступник голови партії «Відродження» Володимир Пилипенко. «Нашим завданням є створити такий проект закону, який реально працюватиме. Можна багато їздити в Давос і деінде, брати кредити, але від цього українська економіка не відродиться. Вона зростатиме, якщо ми самі будемо розвивати промисловість тут, в Україні», – зазначив політик. І додав, що після того, як документ пройде обговорення з промисловцями, він буде зареєстрований у Верховній Раді.

«На жаль, чинне законодавство не дає жодних преференцій промисловості. І ми бачимо всі ті проблеми, які нині існують. Чи не найгострішою з них є скорочення кількості робочих місць. Це потрібно в найкоротші терміни виправляти, якщо ми не хочемо остаточно занапастити промисловий потенціал нашої держави. Верховній Раді варто спуститися на землю і реально подивитися на стан речей. І, зрозумівши всю критичність ситуації, ухвалити закон, щоб підтримати українську промисловість, аби вона працювала, як налагоджений механізм», – підкреслив депутат Сумської обласної ради від Партії «Відродження» В’ячеслав Бершов.

У Партії «Відродження» вважають, що імпорт може приносити користь українській промисловості в тому випадку, якщо ми імпортуватимемо не готову продукцію, а обладнання і технології, додав Володимир Пилипенко. Пільги на ввезення до України засобів оснащення і технологічних інновацій також передбачені законопроектом Партії «Відродження». Не потрібно дублювати імпортну продукцію, а треба створювати своє високотехнологічне виробництво. Це дасть можливість підвищити економічну безпеку країни та забезпечить сталий соціально-економічний розвиток.

Шановні читачі сайту “Сумські дебати”! У нас з’явився новий сервіс “Афіша”, де можна ознайомитись із тим, як цікаво та корисно провести свій вільний час. Ми зібрали всі масові заходи (кіно, театри, концерти, виставки, спортивні змагання, дискотеки та багато іншого) в одному місці для Вас!

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: