Чи буде Сумщина з врожаєм?

26.02.2018

Інформацію про стан посівів озимих сортів розповів під час засідання Сумської районної аграрної палати заступник директора Інституту сільського господарства північного Сходу НААНУ Микола Собко.

Науковець зауважив, що на початку першої декади лютого спостерігалася хмарна погода з проясненнями. За цей період опадів випало до 15 мм, а температура підвищувалася до плюсових позначок. При цьому середньодобова температура повітря становила мінус 3,5 градусів за Цельсієм. Відносна вологість повітря знижувалась до 87%.

“За таких умов запаси вологи в грунті значно зросли. Подальше зниження температури повітря до -2-х градусів призвело до замерзання перезволоженого шару ґрунту. Глибина промерзання становить до 50 см залежно від способу основного обробітку ґрунту. Тимчасове потепління в середині лютого зумовило швидке танення снігу, а подальші опади у вигляді дощу – 14,8 мм та різке зниження температури повітря до 8 градусів морозу викликали утворення притертої льодяної корки в «блюдцях» і мікропониженнях рельєфу полів”, – зазначив Собко.

Шкода від притертої льодяної корки, за словами дослідника, проявляється у порушенні газообміну внаслідок низької проникності кисню та вуглекислоти через лід. Це викликає «задихання» рослин через 41 добу залягання льодяної корки. Чим товстіша корка та довший період її залягання і нижча температура повітря, тим наслідки можуть бути негативнішими.

На значній частині території області станом на лютий сніговий покрив відсутній.

“Частина листового апарату рослин ушкоджена низькими температурами і імовірно відімре. Повне знищення кірки, і зокрема притертої, не можливе, особливо коли до закінчення зимового періоду ще залишається багато часу і спрогнозувати синоптичну ситуацію важко”, – говорить науковець.

Джерело: http://spec-kor.com.ua/

Шановні читачі сайту “Сумські дебати”! У нас з’явився новий сервіс “Афіша”, де можна ознайомитись із тим, як цікаво та корисно провести свій вільний час. Ми зібрали всі масові заходи (кіно, театри, концерти, виставки, спортивні змагання, дискотеки та багато іншого) в одному місці для Вас!

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: