Вода в Сумах знову подорожчає

01.03.2018

Із квітня тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення в Сумах можуть знову підвищитися. Про це повідомив директор КП «Міськводоканал» Анатолій Сагач на засіданні виконкому, де розглядалося питання про затвердження фінансового плану підприємства на 2018 рік.

Членів виконкому зацікавило, чому водоканал – єдиний з усіх комунальних підприємств міста спочатку запланував свою роботу на поточний рік зі збитками. Сагач пояснив, що на те є кілька причин. По-перше, у діючих тарифах прибуток не закладений взагалі. Крім того, на сьогодні вже як мінімум чотири складових цих тарифів збільшилися: прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, податок на спецводокористування (збільшився з 1,3 млн грн до 3,5 мл на місяць) і електроенергія, адже розрахунки на ці тарифи подавалися ще в минулому році. Крім того, сьогодні розроблена нова галузева угода зі збільшеними коефіцієнтами, за якими працівникам водоканалу буде підвищена зарплата, що теж не враховано в діючому тарифі.

– За інформацією НКРЕКУ, усі ці складові будуть найближчим часом прораховані й тарифи нам будуть скориговані автоматично, без нашого звернення і без подачі документів. Імовірно це має статися в квітні, – повідомив Анатолій Сагач.

Але до тих пір, поки скориговані тарифи вступлять у силу і КП почне отримувати по них оплату зі споживачів, водоканал буде працювати за нинішніми, по суті збитковими тарифами (а це практично півроку) і, відповідно, отримає кілька мільйонів збитків.

Ситуацію ускладнює ще й те, що на сьогодні у КП «Міськводоканал» утворився борг перед обленерго в 37 млн грн. У той же час держава повинна нашому водоканалу 43,6 млн компенсації з різниці в тарифах.

Джерело: shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: