Суд повернув державі приміщення протирадіаційного укриття населення

05.03.2018

До Господарського суду Сумської області звернувся Фонд державного майна України з позовом про визнання недійсним договору про поділ в натурі комплексу будівель, що є у спільній частковій власності у ЗАТ «Ксанта», м. Кролевець, Сумська область. Мова йде про будівлі протирадіаційного укриття, площею 460,6 м2. Фонд держмайна просить скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майноу зв’язку з тим, що право власності навказані об’єкти зареєстроване за відповідачем незаконно.

Представник позивача в судове засідання не прибув, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши докази по справі, суд встановив, що ЗАТ «Завод «Ксанта» є лише балансоутримувачем державного майна. Зазначений об’єкт ПРУ на момент приватизації ВАТ «Кролевецький ремонтно-механічний завод» не увійшов до статутного капіталу, але обліковувався на балансі товариства, органом управління цим майном залишалася держава в особі РВ ФДМУ по Сумській області.Відповідно до чинного законодавства, перебування державного майна на балансі підприємства не було ознакою права власності на нього, а мало на меті забезпечення збереження такого майна. Однак, незважаючи на цю обставину, під час оформлення документів про приватизацію майна заводу, у майновий комплекс було включено і приміщення протирадіаційного укриття як частина блоку складів.

Це рішення є помилковим і незаконним, адже Кодексом цивільного захисту України передбачена заборона приватизації захисних споруд. А якщо на території приватизованого об’єкта розташована захисна споруда, то власник об’єкта бере на баланс із зобов’язанням утримувати її у стані готовності до прийому громадян.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про обґрунтованість поданого позивачем позову та задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: