У мерії вирішили виставити кінцеві зупинки на конкурс

07.03.2018

За дорученням мера департамент інфраструктури Сумської міськради спільно з відділом транспорту і КП «Електроавтотранс» опрацювали питання про встановлення біотуалетів на кінцевих зупинках громадського транспорту.

Нагадаємо: цим питанням комунальники почали займатися ще з осені минулого року. Тоді начальник відділу транспорту Сергій Яковенко говорив, що на всі кінцеві зупинки треба 25 біотуалетів і що перевізники нібито згодні самі обслуговувати їх, якщо місто їх закупить і встановить.

На апаратній нараді в мерії 5 березня директор департаменту інфраструктури Григорій Яременко доповів, що мінімальна вартість одного біотуалету на сьогодні – 10 тис. грн, тобто на 25 туалетів потрібно 250 тис. Однак закупити їх і розставити на зупинках – це тільки півсправи, далі постає питання про їх постійне обслуговування. Перевізники підтвердили, що дійсно згодні брати пайову участь у фінансуванні утримання цих туалетів. Тому Яременко запропонував такий варіант: закупити туалети за бюджетні кошти і передати їх «Електроавтотрансу », який буде їх обслуговувати як за свій рахунок, так і за рахунок приватних перевізників на договірних умовах з останніми.

Однак перший заступник мера Володимир Войтенко заявив, що це занадто витратний варіант для всіх сторін. Адже, крім чималих витрат на покупку туалетів, їх утримання теж влетить в копієчку. За інформацією Володимира Лаврика, директора КП «Зеленбуд», яке в минулому році закупило п’ять біотуалетів, утримання одного обходиться мінімум в 500 грн на день. Тобто це дороге задоволення. Тому він запропонував інший варіант, який не потребує бюджетного фінансування.

– Якщо зараз купити ці туалети і просто їх там поставити, завтра їх хтось забере собі на дачу, ось і все. Тому, я вважаю, має бути комплексний підхід. Давайте ми запропонуємо підприємцям, можливо, навіть на конкурсній основі, розмістити на цих зупинках МАФи для комерційної діяльності, а заодно відразу і з туалетами, щоб це був повноцінний зупинний комплекс. Так підприємці будуть і заробляти, ведучи торгівлю в кіосках, і заодно доглядати за туалетами.

У підсумку це питання доручили опрацювати ще й управлінню архітектури. Доповісти про результати там повинні на початку квітня.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: