Роменчанам загрожує вода “по годинах”

07.03.2018

У місті Ромни у зв’язку із закінченням термінів експлуатації свердловин, що протягом останніх десяти років забезпечували питною водою роменців, міський водоканал планує зробити три нові. Останні буріння були здійснені в 1991 та в 2009 роках, розповів на оперативній нараді минулого вівторка головний інженер водоканалу Сергій Курельчук . На його думку, питання нагальне та потребує швидкого вирішення. Якщо ж затягнути, говорить пан Сергій, доведеться подавати воду по годинах.

Як виявилося, зробити нові буріння – не так і просто. Для виконання робіт, відповідно до проектно-кошторисної документації, потрібно витратити не багато не мало – 3,5 мільйони гривень, розповіла заступник начальника управління житлово-комунального господарства Ірина Ломакович. Потрібно також враховувати, що на глибині 400 метрів на території Роменського району переважає великий вміст сірководню та інших небезпечних для здоров’я речовин. Тому геологи визначили водоносний «горизонт» для буріння артезіанських свердловин лише на глибині 270 метрів, розповіла посадовиця.

Ірина Ломакович зазначає: питання зі свердловинами актуальне давно. Ще в 2009 геологорозвідувальна експедиція проводила обстеження роменських глибинних утворень та виявила високий вміст солі під землею. Цей фактор вплинув на те, що свердловини, які спочатку були на вулиці Пригородській, «переїхали» на Процівський водозабір. «Перед тим, як говорити, якої глибини повинна бути свердловина, треба провести геологічні розвідки, – наполягла Ірина Валентинівна. – Та вже геологи Сумської області заявляють, що нічого в нас із цього не вийде, бо на нашій території під землею великий вміст солі».

До всього, на «життєдайну» великий уплив здійснюють роменські родовища нафти та газу. «Тож відразу й бігом робити буріння не можна», – переконана Ірина Валентинівна.

Роменчани сподіваються, що найближчим часом проблему зі свердловинами таки вирішать, інакше запаси води скоро виснажаться й її подаватимуть за розкладом.

Джерело: Новий погляд Роменщини

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
24.04.2024 У Сумах прооперували відразу п’ятьох жінок із однаковою проблемою
24.04.2024 На базі сумської школи №27 збираються побудувати укриття на 1000 осіб
24.04.2024 У Сумах рятувальники ліквідували загоряння балкону
24.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 49 вибухів
24.04.2024 Сумська красуня продовжує підкорювати Норвегію

Коментарі: