Держпраці бере участь у підготовці Сумщини до початку весняно-польових робіт

19.03.2018

Незважаючи на зимову погоду цієї весни, все ж таки у передчутті початку весняно-польових робіт Управління Держпраці у Сумській області розпочало серію навчальних семінарів-нарад з питань охорони праці для аграріїв Сумщини. Наразі заходи пройшли у Путивльському, Липоводолинському, Шосткинському районах.

Враховуючи те, що у фермерських господарствах роботи на полях ще не проводяться, у першу чергу учасники семінарів-нарад обговорили підготовку техніки, а саме, вимоги безпеки до виробничого обладнання та організацію робочих місць згідно Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві.

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Сумській області Валентина Герасименко в ході заходів звернула увагу присутніх на зменшення рівня травматизму на підприємствах аграрного сектору за минулий рік. Фахівець наголосила, що саме створення безпечних умов праці та неухильне дотримання вимог охорони праці є запорукою збереження здоров’я й життя працівників. Учасники семінарів проаналізували причини й фактори, які призводять до аварій на підприємствах АПК під час проведення комплексу весняно-польових робіт.

«Нещасні випадки на виробництві відбуваються переважно через недостатній рівень знань в галузі охорони праці, як для організації умов праці, так і для контролю технічного стану устаткування», – зазначила Валентина Герасименко.

Тому вагомою темою для обговорення у ході семінарів стало проведення навчання працівників з питань охорони праці, а також забезпечення оперативного контролю за додержанням вимог правил безпеки при проведенні весняно-польових робіт.

Згідно із статтею 18 Закону України про охорону праці не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи підприємства, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці. На ряду з цим працівники, що приймаються на роботи, пов’язані з підвищеною небезпекою, де є потреба у професійному доборі, мають проходити попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Держпраці також наголошує на обов’язку суб’єктів господарювання забезпечити проходження медичних оглядів, а в разі необхідності наркологічного огляду, працівниками перед допуском їх до участі у виробничому процесі.

Актуальним питанням для підприємств стало залучення до роботи учнів та студентів у рамках проходження ними виробничої практики. Роботодавцю необхідно провести інструктаж з питань охорони праці для таких осіб, призначити спеціаліста, відповідального за безпечне ведення робіт. Також слід пам’ятати, що допуск їх до виконання робіт, не передбачених договором, забороняється.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в Сумській області Світлана Закорко ознайомила представників аграрних підприємств, які взяли участь у заходах, із законодавством в частині проведення експертизи умов праці. Фахівець наголосила на необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці,  відповідальності керівників за несвоєчасне та неякісне проведення атестації робочих місць. Доповіла присутнім про пільги та компенсації працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими і важкими умовами праці.

Семінари пройшли за участю керівників райдержадміністрацій, начальника відділу нагляду в АПК та СКС Валентини Герасименко та головного державного інспектора відділу Миколи Горло, начальника відділу з питань експертизи умов праці Світлани Закорко, суб’єктів господарювання агропромислового комплексу районів, представників соціально-культурної сфери.

У рамках підготовки Сумщини до початку весняно-польових робіт проведення семінарів-нарад з питань охорони праці Управлінням Держпраці у Сумській області планується в більшості районах.

    

http://sumy.dsp.gov.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: