Олександр Стрельченко: Монетизація пільг на проїзд – знущання над людьми, які ці пільги заслужили

20.03.2018

Здавалося б, після прийняття пенсійної, освітньої та реформи охорони здоров’я, жителів України вже складно чимось здивувати. Але наші урядовці, як виявилося, люди досить креативні. Тому із завидною регулярністю придумують щось новеньке. Минулого тижня «черговою фантазією» стало впровадження монетизації пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

Сьогодні в країні приблизно 10 млн пільговиків. При цьому на кожного з них на місяць, за попередніми розрахунками, буде витрачатися приблизно 200 гривень. Тобто на компенсацію щорічно буде йти близько 2 млрд гривень.

«Найголовніше те, що знову не прописана процедура відшкодування коштів пільговикам. Знову виплати ляжуть тягарем на місцеві бюджети. Знову немає чітких норм щодо кількості поїздок, вартості проїзду тощо. Знову пільговикам доведеться стояти в чергах і збирати папірці», – говорить голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Сумської обласної ради Олександр Стрельченко.

Окрім цього він зазначає, що одні люди не проживають за місцем прописки, інші часто їздять у відрядження або на лікування. «Як цим громадянам проводитиметься компенсація? З бюджету якого населеного пункту? А якщо деякі місцеві органи влади цю норму не приймуть?», – задається питаннями опозиціонер.

Право встановлювати будь-яку кількість поїздок для пільговиків уряд переклав на плечі органів місцевого самоврядування. Але вона не може бути меншою за соціальну норму – тобто 30 поїздок. «А це проїзд лише в один бік і лише одним видом транспорту, – каже Олександр Стрельченко. – Також невідомо, як нараховуватиметься, наприклад, норма в Сумах, коли тролейбус вартує 2,5 грн, а маршрутка 5 грн».

Тож якщо саме місцева рада ухвалюватиме рішення про монетизацію пільг, вона має встановити й відповідні соціальні нормативи. І навряд чи вони будуть більшими ніж 30 поїздок. Бо на це у місцевих бюджетів, на які уряд постійно щось перекладає, просто немає коштів.

«Хто має право на пільги в країні? Ті, хто заслужив їх своєю відданою невтомною працею, своїм життям і здоров’ям. Давати людям подачку в 200 грн, при цьому аби вони стояли в чергах і доводили, що мають право, встановлене їм державою, їздити безкоштовно – це знущання, яке складно зрозуміти здоровому глузду. І це ще одне підтвердження, що Україна перестає бути соціальною державою, якою себе позиціонує», – резюмував головний опозиціонер Сумщини.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: