Ліси Сумщини загризає короїд

20.03.2018

Ямпільські ліси зазнали навали верхівкового короїда.

На території лісових масивів ДП Свеське лісове господарство в результаті лісопатологічного обстеження державною лісовою охороною лісгоспу було зафіксовано 103 таких осередки на загальній  площі 36,5 га. На даний час розроблено 73 осередки на площі 29,5 га. Більша частина заселення шкідника припадає на Прудищанське та Олинське лісництва. Про це Ямпіль повідомив інженер з охорони та захисту лісу ДП Свеський лісгосп С. Отрошок.

Проблема поширення всихання сосни на території лісових масивів Свеського лісгоспу набуває загрозливих масштабів. Вона потребує дієвих засобів для негайного вирішення, розробки можливих способів ліквідації діючих та попередження виникнення нових осередків. Та низка норм законодавчих та правових актів не дає нам змоги оперативно вживати заходів для контролю та локалізації осередків шкідників та хвороб навіть у експлуатаційних лісах. Екологічна служба, яка брала участь у розробці санітарних правил, чинних з 2016 року, ставить собі за заслугу введення сезону тиші з 1 квітня по 15 червня. Це період розмноження диких тварин і в лісах заборонено як полювання, так і будь-які санітарні рубки. Отже, коли потрібно забирати з лісу заселену шкідниками  деревину, лісівники не можуть вжити захисних заходів, адже найбільш дієвим на сьогоднішній день методом боротьби з верхівковим короїдом є своєчасне виявлення осередків шкідника, проведення санітарних та інших видів рубок та спалюванням порубкових залишок.

На жаль, науковці певні – найближчих декілька років верхівковий короїд природним чином нікуди не зникне і сподіватися, що шкідника лісів здолає природа – не варто. А оскільки на території Ямпільського району є ще й інші постійні лісокористувачі, то боротися з шкідником потрібно спільними зусиллями.

Джерело: yampil.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: