Жителі Сумщини не знають, коли підписувати договори з сімейними лікарями

21.03.2018

Про те, що з 1 квітня ми усі будемо обирати собі лікаря та підписувати з ним декларацію, останні місяці не говорив тільки лінивий. За тиждень прийде той самий день, а ніхто нічого конкретного не може сказати. То треба бігти до свого обраного лікаря чи ні? Як будуть обслуговувати хворих у центрах первинної медицини?

У зв’язку з суспільним інтересом ми вирішили офіційно дізнатися, чи готові до цієї кампанії на Глухівщині, і направили запити у районну та міську раду. Відповіді виявилися, чесно кажучи, очікуваними. Стало відомо, що нічого не відомо.

Як відповідає головний лікар ЦПМСД Глухівського району Олександр Тюльпа, «офіційно термін початку підписання декларацій на даний час в Україні не затверджено. Нормативні документи з даного питання відсутні за винятком коментарів на сайті МОЗ України». Дійсно, на сайті Мінздоров’я оприлюднили лише ПРОЕКТ наказу. Там же станом на 20 березня читаємо: «Алгоритм вибору лікаря та підписання декларацій прописаний в документі «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу». Цей Порядок набере чинності найближчим часом, коли його погодять центральні органи виконавчої влади».

Тобто досі наказ не погоджений, а коли почне діяти, поки не відомо. Без відповідного документу міністерства підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром (як нас запевняли упродовж кількох місяців) буде не можливо.

З міста (виконавець головний лікар Глухівського ЦПМСД Лариса Федоряко) відповіли, що «попередньо підписання декларацій розпочнеться з 1 липня». У місцевих центрах запевняють, якщо офіційно укладати угоди з квітня не будуть, пацієнт зможе лишити свої контактні дані та погодити питання в усній формі. Та чи гарантує це те, що ви зможете «втиснутися» до свого фахівця, коли кампанія все ж стартує офіційно? За роз’ясненням на сайті МОЗ, лікар не може відмовити в оформленні декларації, лише за винятком, коли у нього уже є в електронній системі 1,8-2 тисячі пацієнтів. У той же час глухівські сімейники кажуть, що в першу чергу до кола пацієнтів увійдуть ті, що раніше числились на їх дільниці.

Обидва центри уже давно готуються до впровадження реформи: заклади та усі лікарі зареєстровані в системі «Електронне здоров’я», майже повністю закуплено комп’ютерну техніку як у місті, так і у районі. Однак, як бачимо, не усе залежить від місцевих лікарів.

Джерело: https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: