Агролісгосп самовільно вирубував ліс

21.03.2018

У вересні 2016 року Державною екологічною інспекцією у Сумській області було проведено позапланову перевірку по дотриманню вимог природоохоронного законодавства Лебединським дочірнім агролісогосподарським підприємством «Лебединський агролісгосп».

У ході проведення перевірки було встановлено, що Лебединський агролісгосп відповідно до Польової перелікової відомості дерев, призначених під вибіркову санітарну рубку, від 11.12.2015 відвів (вимітив) в рубку на площі 1,6 га 90 дерев (порода дуб – 27 дерев, ясень – 54 дерев, клен – 9 дерев).

Під час здійснення контрольного переліку дерев було встановлений факт вирубки на зазначеній ділянці 188 дерев, 98 з яких були не відведені (вимічені) під санітарну вибіркову рубку (34 дерева породи дуб та 64 дерева породи ясень), і були зрубані незаконно, що є порушенням вимог 19, 65, 69 Лісового кодексу України.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісу» від 23.07.2008 № 665, розмір шкоди заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок самовільного порубу лісу – склав 415 133 грн.

На підставі виявлених порушень та складених матеріалів до Господарського суду Сумської області Державною екологічною інспекцією у Сумській області був заявлений позов до ЛДАП «Лебединський агролісгосп» про стягнення в примусовому порядку заподіяних навколишньому природному середовищу збитків.

У грудні 2017 року рішенням Господарського суду Сумської області позовні вимоги Державної екологічної інспекції у Сумській області були задоволені в повному обсязі. Крапку у цій справі у лютому цього року поставив Харківський апеляційний господарський суд, залишивши апеляційну скаргу Лебединського агролісгоспу без задоволення, а рішення Господарського суду Сумської області – без змін.

На даний час дане рішення набрало законної сили. Тож підприємство-порушник зобов’язане відшкодувати завдані державі збитки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: