Виявилось, що Глухівська міська рада штучно створила борги

28.03.2018

На минулому тижні бюджет Глухова ніби прорвало: міська влада оплатила борги по незахищених статтях. Так, виділено майже півмільйона за прибирання міста, куплено дизпаливо для шкільних автобусів та ін. Нагадаємо, через борги міськради перед постачальниками автобуси не могли вийти на рейс, щоб підвозити учнів зі Сліпорода, Усівки та інших віддалених мікрорайонів. Мер Мішель Терещенко скрізь говорив, що через неприйнятий бюджет місто паралізоване. У свою чергу опозиція закликала владу не створювати штучно проблеми, бо закон дозволяє фінансувати багато видатків.

На бюджетній комісії 23 березня начальник управління фінансів Алла Онищенко фактично зізналася, що пальне не оплачувалося через те, що вони не знали, як правильно діяти у разі неприйнятого бюджету. Як вона розповідає, спочатку готували тимчасовий розпис у розмірі 1/12 власних видатків та субвенції з обласного бюджету. Таким чином у січні ще було профінансовано незахищені видатки, до яких входять усі інші потреби, крім зарплатні, комуналки та харчування. Але вже у лютому фінансувалися тільки захищені статті. Кажуть, що управління «зверталося за роз’ясненням у департамент фінансів та Мінфін, однак зрозумілої відповіді не отримало».

Однак ще тиждень тому позиція влади була зовсім іншою. Секретар міської ради Олена Демішева при журналістах пояснювала батькам зі Сліпорода, чиї діти не змогли дістатися до школи, що профінансувати заправку шкільних автобусів з 1/12 влада ніяк не може, бо це суперечить законодавству, і посилала їх шукати депутатів, щоб ті прийняли бюджет. Вона звинуватила у непрофесіоналізмі директора ЗОШ №2 Аллу Рябуху, яка нібито не змогла сама владнати проблеми з «Нафтопродуктом». Наступного дня секретарка показово з власної кишені заправила автобус.

«Виходить, ви створили штучну проблему, а потім своїми ж коштами героїчно її вирішили?», – звернулася депутат Тетяна Михайлик до секретаря міської ради. Алла Рябуха теж упевнена, що цю ситуацію влада створила навмисне, щоб сформувати у містян негатив до депутатів з опозиції.

– Це був відвертий шантаж. У мене є офіційна відповідь Демішевої, де вона стверджує, що «до прийняття бюджету депутатами міської ради фінансування незахищених статей видатків здійснюватися не може». Вони паплюжили мою репутацію як директора, а через тиждень раптом все помінялось, і виявилось, що платити треба обов’язково, – коментує вона.

Лідер опозиції Юрій Бурлака заявив про свій намір зробити офіційний запит у правоохоронні органи. «Начальник управління фінансів – порушник, бо вона не надала на підписання для міського голови розпорядження на фінансування незахищених статей. А секретар міської ради заявила, що влада не може фінансувати ці витрати. Насправді закон дозволяє це робити. Нехай правоохоронні органи розберуться», – заявив він.

Нагадаємо, 1 березня депутати спромоглися створити більшість і проголосували за бюджет міста на 2018 рік. Так як їм не відкрили залу засідань, то сесію провели прямо на східцях міськради. Мер це рішення не визнає, натомість він продовжує оголошувати сесії з порядком денним про бюджет.  Ситуацію має врегулювати суд, куди звернулися з позовом на бездіяльність влади. То чи не через це раптом запрацював бюджет у Глухові?

Оксана Коваленко, НЕДЕЛЯ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: